Blant rekordmange nominerte er det ingen klar favoritt til å vinne årets fredspris. Ekspertene tror på en «tradisjonell» vinner, i tråd med fjorårets. Martti Ahtisaari, Finlands tidligere president, fikk da prisen for sin ukuelige fredsmegling.

Valget av Ahtisaari ble tolket som et signal på at komiteen ville tilbake til røttene, etter å ha utvidet fredsbegrepet med vinnere som klimaaktivist Al Gore, mikrofinansmannen Muhammad Yunus og treplanteren Wangari Muta Maathai.

Tilbake til det klassiske Den colombianske opposisjonspolitikeren Piedad Cordoba har arbeidet utrettelig for en fredelig løsning på konflikten mellom regjeringen og FARC. FOTO: AP

— Nobelkomiteen er under et visst press for å returnere til den klassiske tolkningen av «fred», sier NUPI-direktør Jan Egeland til nyhetsbyrået AFP.

Blant ekspertenes favoritter er to kvinner som fremmer fred og menneskerettigheter i konfliktområder: Den colombianske senatoren Piedad Cordoba (54) og den afghanske legen Sima Samar (52).

Direktør ved Institutt for fredsforskning (Prio), Kristian Berg Harpviken, mener Cordoba har størst sjanse til å vinne. Hun har i lang tid kjempet for en forhandlingsløsning mellom regjeringen og FARC-geriljaen.

— I en veldig langvarig konflikt har hun klart å skape en uavhengig rolle for seg selv, sier Harpviken, som tror det faktum at relativt få kvinner har vunnet prisen, vil spille en rolle i år.

Jordansk prins og afghansk lege Prio-direktøren tror den jordanske prinsen og professoren Ghazi bin Muhammad er den nest mest sannsynlige vinneren. Bin Muhammad har gjort en stor innsats for forståelse mellom religionene.

Afghanske Sima Samar er en annen het kandidat til å vinne årets fredspris. FOTO: AFP

Samar er Prios tredje kandidat . Hun står i spissen for organisasjoner som fremmer menneskerettigheter og helsearbeid i Afghanistan, spesielt for kvinner, og hun er spesialutsending for FN i Sudan.

— Hun har en veldig sterk personlighet, og har spilt en viktig rolle i Afghanistan, sier Harpviken.

Det var Samar utenriksminister Støre møtte da Serena hotell i Kabul ble angrepet 14. januar 2008. Hun var minister for kvinnesaker, før hun gikk av som følge av drapstrusler.

Før helgen hadde komiteen, som i år for første gang ledes av travle Thorbjørn Jagland, ennå ikke bestemt seg.

- Mange gode kandidater Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, avviser at det sene valget har noe med komitélederens kalender å gjøre. Jusprofessor Eivind Smith råder likevel Jagland til å trekke seg.

Som vanlig vil ikke komiteens medlemmer gi noen slags hint om hvem som er mest aktuelle. Med 205 kandiater har de flere å velge mellom enn noen gang tidligere.

— Det er mange gode kandidater, sier Lundestad. Han opplyser at komiteen skal ha to møter denne uken.

På listen over kandiater er også Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, og USAs president Barack Obama. De to gis dårlige odds av det irske veddemålsselskapet Paddy Power, men bedre enn George W. Bush, som gir 500 ganger innsatsen om han skulle få prisen. Tony Blair gir 50 ganger innsatsen.

Ifølge Paddy Power er følgende kandidater mer aktuelle: den kinesiske aktivisten Hu Jia; Zimbabwes statsminister, Morgan Tsvangirai; Thich Quang Do, åndelig leder i Vietnams buddhistiske kirke; det tidligere gisselet Ingrid Betancourt; Lidija Jusupova, en russisk advokat og forkjemper for tsjetsjenske krigsofre og Cluster Munition Coalition, en allianse mot klaseammunisjon.