Handlingsplanen ble klubbet gjennom av Sør-Afrikas president Thabo Mbeki onsdag ettermiddag, etter at en siste strid om helse og menneskerettigheter var ryddet av veien natt til onsdag.

Den 71 sider lange planen foreslår tiltak på en lang rekke områder, fra fattigdom, vann og AIDS til vern av truede fiskestammer. En av de få nye, konkrete løftene er målsettingen om å skaffe tilfredsstillende sanitærforhold til over en milliard mennesker innen 2015. Planen er ikke juridisk bindende.

Miljø— og utviklingsorganisasjoner slakter handlingsplanen, og karakteriserer hele toppmøtet som bortkastet tid og en gavepakke til storkapitalen. -Smuler til de fattige, sier den britiske nødhjelpsorganisasjonen Oxfam.

- Fiasko

— Handlingsplanen er nærmest en fiasko. Den er ikke i nærheten av det som må til for å bekjempe den globale fattigdommen og miljøproblemer. Den opprettholder gapet mellom nord og sør, sier den norske organisasjonen ForUM.

Tidligere på dagen ble USAs utenriksminister Colin Powell møtt med buing og fyrop, da han holdt USAs tale på toppmøtet. ýToppmøtet har lagt grunnlag for en ny offensiv for bærekraftig utvikling. Den utfordringen vil USA møte, sa Powell, mens amerikanske miljøaktivister ropte slagord mot Bush-regjeringen fra galleriet.

Colin Powells visitt på toppmøtet var kort, og talen inneholdt ingen konkrete nyheter.

— Han var nok mer opptatt av å diskutere krigen mot Irak med andre verdensledere enn å snakke om bærekraftig utvikling, sier en amerikansk aktivist.

- En begynnelse

FNs generalsekretær Kofi Annan mener folk kanskje har hatt for store forventninger.

— Dette toppmøtet har satt oss på riktig spor i kampen mot fattigdommen. Men toppmøter som dette kan ikke utrette mirakler. Dette er bare en begynnelse, men en viktig begynnelse, sa Annan på en pressekonferanse.

Det samme ble sagt etter Rio-toppmøtet for ti år siden, etter Kyoto-møtet for fem år siden, og etter de fleste andre FN-toppmøter det siste tiåret. Mange er utålmodige etter å komme lenger enn til stadig nye begynnelser.

Kofi Annan mente det viktigste nye med dette toppmøtet var at både frivillige organisasjoner, lokalsamfunn og næringsliv var trukket mer direkte med i iverksettingen av målsettingene, gjennom de såkalte partnerskapsavtalene.

— Vi har fått en allianse for framskritt, sa han.

- Rimelig fornøyd

Heller ikke politikerne klarer å mobilisere den helt store entusiasmen over sluttdokumentet fra Johannesburg.

— Det gikk bedre enn fryktet. Jeg er rimelig fornøyd, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. ýMen vi hadde ambisjoner om å komme atskillig lenger.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, som snakket på vegne av EU, ga også en relativt lunken mottakelse til handlingsplanen. ýVi er tilfreds, men ikke med alt, sa han på en pressekonferanse. Han trakk særlig fram manglende mål for fornybar energi som den største skuffelsen.

— Jeg tror ikke megatoppmøter som dette er den beste måten for å sikre at vedtakene blir satt ut i livet. Det er ingen grunn til å begynne å planlegge et oppfølgingstoppmøte om fem til ti år, sa han.

Verdenstoppmøtet i Johannesburg ble avsluttet onsdag, uten særlig jubel over handlingsplanen. USAs utenriksminister Colin Powell ble buet ut da han talte på siste toppmøtedag. På bildet holder demonstranter en transparent mens Powell taler.

(NTB)