Hillary Clinton leder så vidt over Obama i kampen om delegatene. Senatoren fra New York har nå 900 mot 824 til Obama, ifølge en oversikt fra Real Clear Politics. Men den endelige mandatfordelingen i California var onsdag ettermiddag fortsatt ikke ferdig. Uansett er det klart at det er langt fram for kandidatene til de 2.025 som er nødvendig for å sikre nominasjonen.

Se bt.nos valgstoff: Valglogg — dette skjedde Supertirsdag | Video - sjekk tallene fra i natt | Test det selv - Hvilken president er du mest enig med?

– Jeg ser fram til å fortsette valgkampen og debatten oss imellom om hvordan USA skal bli et bedre land å bo i for fremtidige generasjoner, sier Hillary Clinton til tilhengere i New York.

Viktige valg

Clinton vant i alt åtte delstater, blant dem folkerike California, New York og New Jersey. Men Obama vant 13 delstater og tiden ser ut til å jobbe for Illinois-senatoren, som har hatt kraftig framgang de siste ukene.

Nå blir kamp om hver eneste delegat. De neste ukene er det nominasjonsvalg i viktige stater som Maryland, Virginia og Wisconsin, som alle sender store delegasjoner til landsmøtet i august. Og i begynnelsen av mars er det valg i de store delstatene Texas og Ohio.

Mot McCain-seier

Senator John McCain parkerte Mitt Romney tirsdag. Romney ble den store taperen og vant kun hjemstaten Massachusetts, Utah, og fem andre mellomstore og mindre stater i nord. McCain vant i delstater fra kyst til kyst og har nå befestet sin tetposisjon.

McCain virker sikker på at han ender opp som republikanernes presidentkandidat, men han ville onsdag ikke be Romney om å kaste inn håndkleet.

– Det må hans familie og hans medarbeidere gi ham råd om, sa McCain.

Ifølge politiske eksperter har verken Romney eller Huckabee mulighet til å ta igjen McCain i delegatracet. McCain leder med over 600 delegater mot 265 til Romney og Huckabees 169. Men både Romney og Huckabee sier de vil fortsette nominasjonskampen.

Huckabee gjorde et overraskende bra valg tirsdag, og sikret seg de fire sørstatene Arkansas, Tennessee, Georgia og Alabama

Bra samhold

Det republikanske partiet er splittet i klare fløyer, med de kristenkonservative som den mest spennende, men også den mest usikre. På demokratisk hold derimot maner både Obama og Clinton til samhold.

– Jeg tror det er et bra samhold i Det demokratiske partiet, sier Hillary-velgeren Stephen Brotebeck til NTB.

– Det er mange målinger som viser at et stort flertall vil støtte opp om den kandidaten som blir valgt, uavhengig av om det blir Clinton eller Obama, fortsetter han

Optimisme

Optimismen og mobiliseringsviljen som preger Demokratene i dag, kan føre til at mange velger valglokalet fremfor sofakroken når avgjørelsens time kommer i november. Det er langt fra den samme optimismen å spore blant republikanerne.

– Jeg tror ikke Det demokratiske partiet kan tape nå. Vi har allerede tatt Senatet og Kongressen, og i år vinner vi presidentvalget, sier Hillary-tilhengeren Philip Katz til NTB.

– Nå er det ikke lenger snakk om røde eller blå delstater, vi tilhører alle De forente stater, sa Obama til ellevill jubel i Chicago natt til onsdag.

Full pott

Valgdagsmålingene viste at Obama fikk nærmest full pott blant de svarte velgerne, mens Clinton fikk størst oppslutning blant velgere av latinamerikansk og asiatisk avstamning. Unge og velutdannede stemmer på Obama, mens kvinner, eldre og arbeiderklassen holder på Hillary.

Hvis tvekampen mellom de to senatorene på demokratisk side fortsetter å være like jevn og uavklart som nå, kan det bli opp til landsmøtet i Denver å bestemme. De nesten 800 superdelegatene vil da avgjøre hvem som blir partiets presidentkandidat

Se bt.nos valgstoff: Valglogg - dette skjedde Supertirsdag | Video - sjekk tallene fra i natt | Test det selv - Hvilken president er du mest enig med?

FAVORITT: På republikanernes side er Senator John McCain i klar ledelse. Men utfordrerne har ikke kastet inn håndkleet ennå.
SHAUN BEST / REUTERS
UHYRE JEVNT: Mens for Hillary Clinton er kampen langt fra over.
GARY HERSHORN
KLAR FOR KAMP: Barack Obama har grunn til å være fornøyd etter Supertirsdag, men går en lang tautrekking i vente.
JEFF HAYNES