Et forsøk på å løse motsetningene mellom de to brøt sammen sent søndag kveld, sa en talsmann i Ramallah.

Samtidig forberedte Israels statsminister Ariel Sharon framstøt for å få den britiske regjeringen til å bryte alle forbindelser med Arafat. Det var ventet at Sharon under samtaler i London mandag ville hevde at all kontakt med Arafat svekker Abbas.

— Spørsmålet vil bli tatt opp med alt det alvor saken krever, sa et medlem av Sharons følge på flyet til London. Den israelske statsministeren besøker denne uken Storbritannia og Norge, for å drøfte situasjonen i Midtøsten med norske og britiske politikere.

"Bryt med Arafat"

I en rekke intervjuer den siste tiden har Sharon fremholdt at det såkalte veikartet for fred i Midtøsten bare kan reddes ved at europeiske land bryter sine forbindelser med Arafat. Men den britiske regjeringen er sterkt skeptisk til den eventuelle nytten av å avfeie og dermed ydmyke palestinernes mangeårige leder.

Palestinske tjenestemenn som ber om å få være anonyme, sier Arafat nå forsøker å svekke Abbas fordi statsministeren ikke er klar og sterk nok i sine krav til Israel. Abbas burde ifølge Arafat ha insistert på langt støtte israelske motytelser for de innrømmelsene palestinerne skal gi i henhold til veikartet.

— Søndagens forsøk på å løse motsetningene mellom herr Abbas og herr Arafat har brutt sammen. Herr Arafat inviterte herr Abbas til å delta på en middag til ære for Russlands utenriksminister Igor Ivanov, men herr Abbas avslo fordi konflikten mellom ham og herr Arafat ikke er løst, sa en av tjenestemennene til nyhetsbyrået AFP.

Ivanov trosset Israel

Ivanov trosset søndag Israels oppfordringer om å boikotte den palestinske presidenten, og holdt samtaler med Arafat i hans hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden. Den russiske utenriksministeren sa etter samtalene at begge parter i konflikten straks bør oppfylle forpliktelsene som er nedfelt i veikartet.

Samme dag sa den politiske veteranen Saeb Erekat at striden mellom Arafat og Abbas så ut til å stå foran en snarlig løsning. De to lederne har ikke snakket sammen siden Abbas i forrige uke tilbød seg å gå av, etter at sentralkomiteen i Arafats organisasjon Fatah hadde kritisert statsministeren for hans håndtering av fredsforhandlingene med Israel.

Abbas talte søndag likevel Arafats sak, da han ba Israel gi den palestinske presidenten reisefrihet. Palestinernes informasjonsminister Nabil Amr lovet nytt press for å få de ytterliggående gruppene Hamas og Islamsk hellig krig til å avstå fra angrep mot Israel. NTB

NEGATIV: Yasser Arafat.