Utviklingsminister Erik Solheim (SV), som har fungert som tilrettelegger for møtene, sa tidligere i helgen at en avtale om nye samtaler var et av få realistiske mål for møtene i Geneve.

Da samtalene ble avsluttet søndag kveld, var selv ikke dette beskjedne målet nådd. Det var heller ikke oppnådd noen avtale om å bedre den humanitære situasjonen for innbyggerne på Sri Lanka.

Opprørsgruppen Tamiltigrene (LTTE) holdt fast på kravet om at hovedveien til Jaffna-halvøya nord på Sri Lanka må åpnes, dersom det skal bli aktuelt med nye samtaler, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Regjeringens delegasjon avviste kravet, og argumenterte med at det er for farlig å åpne veien på grunn av risiko for artilleriangrep fra LTTE.

– Klare løfter

– Jeg føler med de store folkegruppene på Sri Lanka som ikke fikk løst sine humanitære spørsmål gjennom dette, sier Solheim til NTB.

Han mener likevel det ble oppnådd positive resultater under samtalene, og peker blant annet på partenes løfter om igjen å respektere våpenhvilen de inngikk i 2002.

I tillegg ble enkelte omstridte politiske spørsmål tatt opp til diskusjon, blant annet muligheten for et føderalt system på Sri Lanka med større selvstyre for distriktene.

– Det kom klare løfter fra partene om å respektere våpenhvilen og ikke starte noen nye militære offensiver. Hvis de gjennomfører det løftet, vil det bli et nytt og bedre klima hvor det vil bli lettere å finne løsninger på de humanitære spørsmålene, sier Solheim.

Samtalene i Geneve var første gang på åtte måneder at partene møttes ansikt til ansikt. Forrige gang var i den sveitsiske byen Celigny i februar, og også da lovte de å stanse voldshandlingene og overholde våpenhvilen.

Løftene ble imidlertid raskt brutt, og i perioden etter møtet i Celigny er rundt 3.000 mennesker drept i konflikten.

Frykter mer krig

Lederen for Tamiltigrenes delegasjon under møtene i Geneve, S. P. Thamilselvan, har tidligere advart om at sammenbrudd i samtalene kan føre til full krig på Sri Lanka. Bekymringen deles av Jehan Perera fra rådgivningsgruppen National Peace Council.

– Hvis de ikke snakker, så betyr det at de fortsetter å styre etter samme kurs som før. Det vil si militære virkemidler, som ikke gir noe pusterom for sivilbefolkningen, sier Perera.

Solheim advarte under åpningen av samtalene lørdag om at verdenssamfunnet er i ferd med å miste tålmodigheten med partene på Sri Lanka.

Nå risikerer Tamiltigrene, som EU har kategorisert som en terrorgruppe, å bli ytterligere isolert. Den srilankiske regjeringen kan miste viktig økonomisk støtte fra europeiske land, Japan og USA.