— Vi greide å bli enige på 82 punkter, inkludert noen av de vanskeligste. Vi har ikke kastet bort tiden, dette et er ingen fiasko. Men vi trenger mer tid på stemmereglene i Ministerrådet, og det irske presidentskapet kan konsetrere seg om å finne en løsning på det punktet, sa Italias statsminister Silvio Berlusconi, avtroppende EU-formann.

Også Europakommisjonens president Romano Prodi og Europaparlamentets president Pat Cox slo an en forholdsvis optimistisk tone.

— Alle er enige om at de gamle traktate-ne ikke duger for det nye EU. Det er bedre å bruke litt mer tid for å få en god løsning enn å stresse inn i en dårlig, sa Prodi.

Hvor vanskelig oppgaven blir for Irland, som overtar presidentskapet fra nyttår, avhenger av hvilket oppgjør som kommer nå etter sammenbruddet i Brussel.

Tysklands kansler Gerhard Schröder kritiserte Polen og Spania for «nasjonal egoisme». Han truet også med et EU i flere hastigheter, der de integrasjonsvillige landene gikk videre på egen hånd uten å vente på alle andre.