– Samtalene med våre russiske kolleger i dag viser at vi er svært uenige om tolkningen av 50 års historie, sa visepresidenten i den estiske nasjonalforsamlingen, Kristiina Ojuland.

To representanter fra underhuset i den russiske Dumaen, med Nikolaj Kovaljov, lederen for Dumaens komité for krigsveteraner i spissen, hadde bedt om at bronsemonumentet ble satt tilbake der den har stått i 60 år, og dessuten at alle som er arrestert i opptøyene de siste dagene, blir løslatt.

– Regjeringen må gå

Kovaljov uttalte tidligere mandag at den estiske regjeringen bør gå av.

– Det er opplagt at regjeringen fremprovoserte krisen. Det som nå skjer i Estland kan bare forstås som en provokasjon overfor Russland, sa han.

En talsmann for den estiske utenrikskomiteen kaller Kovaljovs utspill for «propaganda».

Statuen ble mandag ettermiddag satt opp på nytt på en militær gravlund, og det planlegges en markering der 8. mai, opplyser det estiske forsvarsdepartementet.

Arkeologer har funnet ni kister som var gravlagt under det omstridte krigsminnesmerket. De har imidlertid ikke åpnet kistene ennå, og de antar at det ligger flere kister på stedet.

Fjerningen av monumentet har blitt en viktig symbolsak og satt sinnene i kok blant russere både i Estland, Russland og Ukraina.

Ambassade beleiret

De siste dagene har den estiske ambassaden i Moskva blitt beleiret av rundt 350 russiske ungdommer i protest mot Estland. Estlands president Toomas Hendrik Ilves beskrev situasjonen som «psykisk terror» mot ansatte og besøkende, til nyhetsbyrået AFP.

– Nesten to dusin estiske borgere er i ambassadebygningen, som om de var gisler. Andre estiske borgere hindres i å gå inn i ambassaden, tilføyde presidenten.

Estlands utenriksminister Urmas Paet sier at han ber EU gripe inn.

– Ambassadeansatte i Moskva har vært innestengt i fire dager. Vi klarte å få ut en gravid ansatt med et mindreårig barn i løpet av natten, men andre ansatte kan verken gå ut eller inn, sier Paet til Estland radio.

Også i Ukraina var det demonstrasjoner utenfor den estiske ambassaden. I Kiev kastet kommunistiske aktivister egg og ballonger fylt med maling mot ambassadebygningen, og to personer ble arrestert.

Opptøyene startet i Tallinn fredag, etter at estiske myndigheter fjernet en lenge omdiskutert bronsestatue. Mange estere anser statuen som et symbol på tiden da Estland var under sovjetisk undertrykkelse, mens Russland mener flyttingen av statuen er en hån mot russerne som kjempet mot fascismen.

DENIS SINYAKOV