Tyrkerne håpet i det lengste å bli tildelt et lys i enden av tunnelen, men fikk det ikke — i alle fall ikke et lys av den typen de helst ville ha.

På en pressekonferanse halv ett natt til fredag fortalte Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen at EU fortsatt holder Tyrkia på en armlengdes avstand.

— Dersom EU-toppmøtet i desember 2004 mener at Tyrkia oppfyller kriteriene for medlemskap, kan møtet fastsette en dato for oppstart av forhandlinger, sa Fogh Rasmussen.

Han hevdet selv at dette er et ýsterkt og klart budskapý, men undergravd kanskje denne tolkningen selv ved å pakke den inn i mange velvillige setninger om hvor høyt EU verdsetter fremskrittene Tyrkia de senere årene har gjort.

Tyrkia hadde uansett håpet på noe mer enn en ýdato for å få en datoý, landet mener seg klart for å starte reelle medlemskapsdrøftinger allerede neste år. Det er derfor ventet at EUs beslutning om ikke å åpne for det store, fattige og muslimske landet vil skape skuffelse både i Tyrkia selv og i USA, som de siste dagene har lagt et sterkt press på EU for å få til en ordning.

Nå blir det opp til Tyrkias nye regjering å gjennomføre de nødvendige politiske reformene i eget land og å bidra til en varig fred på Kypros innen utløpet av 2004.