Statssekretær Lars Danielsson sa på en pressekonferanse torsdag at det ikke er mulig å komme til enighet om en såkalt måldato for utvidelsen når EUs stats— og regjeringssjefer møtes til toppmøte fredag. I dag er det offisiell EU-politikk at søkerlandene skal kunne delta i valget til EU-parlamentet i 2004, men det sies ikke klart når de faktisk skal bli medlemmer. 12 land forhandler i dag om medlemskap i EU.

Ønsket forpliktende dato Sverige har ønsket en mer forpliktende dato, men flere andre land mener dagens forsikringer holder. Håpet er likevel at EU-lederne vil sende et klart signal til søkerlandene om at det fortsatt er tempo i utvidelsesprosessen. Tvil om dette er blitt skapt av Irlands nei til Nice-traktaten og søkerlandene er også misfornøyd med at dagens EU-land ikke er mer forpliktende i arbeidet med utvidelsen.

Irenes nei til Nice-traktaten blir tatt opp som eget punkt under toppmøtet fredag, der statsminister Bertie Ahern vil orientere om situasjonen og regjeringens planer for å få traktaten godtatt av et flertall av folket.

Under et formøte i Det europeiske sosialistpartiet sa den irske partilederen ifølge nyhetsbyrået TT at det trolig ikke kan holdes noen ny folkeavstemning om Nice-traktaten før etter neste parlamentsvalg, som skal avholdes våren 2002.NTB