NIELS JÜRGENSEN

Det er tre tungt bevæpnede soldater i den lille bussen når det bærer av sted fra Prokhladnyj i vest med kurs for Tsjetsjenias hovedstad Groznyj. En offiser sier med alvorlig mine at vi må være forberedt på alt — terroraksjoner, eksplosjoner og skuddveksling. «Blir det skutt, må dere straks kaste dere ned på gulvet,» legger han til - kanskje litt overflødig. For øvrig vil det slett ikke være plass til oss alle ...

Så går det i konvoi gjennom Kabardino Balkarias flate og litt triste landskap mot den krigsherjede republikken som skal gjennomføre sitt første parlamentsvalg på åtte år. Et valg som Putins støtteparti Forent Russland med stor sannsynlighet vil vinne.

Dette er Tsjetsjenia

En strengt bevoktet og forskanset, piggtrådinngjerdet grensepost etterlater ingen tvil om at vi nå beveger oss inn i Tsjetsjenia. Umiddelbart etter grensen er det stort fremmøte på valgstedet i landsbyen Bratskoja med 2800 registrerte velgere. «Si ja til vår og republikkens fremtid», oppfordrer en valgplakat.

Bare 500 av byens innbyggere har jobb. - Vårt største problem her er arbeidsløsheten, sier en av valgarbeiderne, formannen i byens sportskomité, Hasan Elmursajev. - De vet ikke hva de skal gjøre, det skaper grobunn for terrorisme, det er mye bedre å få dem i arbeid i stedet for å slåss med dem ...

- Bare vi står sammen ...

En kvinnelig lærer, som er observatør for den liberale opposisjonspartiet Jabloko, Svetlana Sakhaeva, er ikke i tvil om at valgets seierherrer blir Forent Russland. - Selvfølgelig, sier hun med et smil. Og hvordan skal så volden få en slutt i Tsjetsjenia? - Bare vi alle sammen står sammen og hjelper hverandre, skal vi nok klare det, sier hun diplomatisk.

Et valgsted i den lille landsbyen Gorskij er innredet rett overfor en boligblokk som står slik den har gjort siden den ene enden ble sprengt i et russisk helikopterangrep i 1999 i begynnelsen av den andre tsjetsjenske krigen. Resten av blokken er bebodd og en av dørene prydet av et russisk og et tsjetsjensk flagg. - Før krigen var det en rik landsby, sier en middelaldrende mann Ajudi Elmursajev. - De fleste bygningene ble ødelagt, og vi mistet jobbene våre, nå håper vi at det skal bli forandringer.

Krigens spor

Turen inn til Groznyj er en tur tilbake i tiden. Til krigens tid. Ruin etter ruin. Det ene utbombede huset etter det andre. Her og der er enkelte leiligheter bebodd midt i ruinene. Tsjetsjenere som har mistet sine hjem i krigene, har fått tildelt erstatning på 350.000 rubler (75.000 kr.), men de færreste har fått beløpet utbetalt, det gjelder bl.a. å ha forbindelsene i orden.

Ved et valglokale i utkanten av byen møter vi Groznyjs borgermester Movsar Tenirbajev. - Det viktigste ved valget er at vi får vårt eget parlament igjen, det trengs fred for å rekonstruere republikken, sier han. - Det blir parlamentets første oppgave å få den russiske regjeringen til å gjenoppta sine tilskudd, de er nødvendige for republikken, og vi håper det lykkes.

Til ære for gjestene

Som ved de øvrige valglokalene har flere tatt på seg finklærne, mange menn er iført de karakteristiske pelsluene. Særlig yngre kvinner har vært gjennom hele klesskapet, høye hæler og ganske tekkelige kjoler. Om håret et tørkle som det passer seg for en kaukasisk kvinne. Stemningen er, tross det store militæroppbudet og det tette vaktholdet, avslappet. På flere valgsteder høres det i toner fra munnspill, og det gis prøver på kaukasisk dans. Kanskje mest til ære for de utenlandske gjestene.

Ennå har vi ikke måttet dukke for skudd.

EN ANNEN DANS: En tsjetsjensk politimann danser utenfor et valglokale i Groznyj. Gårsdagens valg vil trolig befeste den russiskvennlige politikeren Ramzan Kadyrovs stilling iutbryterrepublikken Tsjetsjenia. FOTO: SAID TSARNAJEV, REUTERS/SCANPIX