Den gresk-kypriotiske delegasjon opplyste til pressen fredag ettermiddag at forhandlingene heller ikke denne gang kommer i mål. FNs spesialutsending Alvaro de Soto har gitt beskjed om at det ikke er mulig å komme fram til enighet.

Forhandlingene har pågått parallelt med EU-toppmøtet, og det var en stund snakk om at FNs generalsekretær Kofi Annen skulle komme til København for personlig å styre innspurten. Men i løpet av de to siste dagene har det vist seg at tyrkisk-kypriotene ikke vil godta flere nøkkelpunkter i den siste FN-planen.

Den endelige avvisningen fra tyrkisk-kypriotisk side kom etter at Tyrkia gikk hardt ut mot EUs forslag til start på forhandlingene om medlemskap. EU foretrekker at et samlet Kypros blir med i unionen, men har samtidig gjort det klart at det gresk-kypriotiske flertallet blir invitert med, uavhengig av forhandlingene om samling.

Kypros har vært delt siden 1974, da tyrkiske styrker invaderte den nordlige tredelen av øya i kjølvannet av et kortvarig greskinspirert kupp. Tyrkisk-kypriotene utgjør rundt 18 prosent av de 750.000 innbyggerne.

(NTB)