En talsmann for Arbeiderpartiet opplyste at partene fortsatt ikke hadde løst alle stridsspørsmålene som har truet med å velte det 18 måneder lange regjeringssamarbeidet.

Det var på forhånd ventet at en votering klokka 15 norsk tid ville avklare situasjonen. Men like før fristen utløp, ble det klart at koalisjonen fortsatt kunne reddes.

Sharon og Arbeiderpartiets formann, forsvarsminister Binyamin Ben Eliezer, satt onsdag ettermiddag og drøftet ordlyden i et kompromiss om hele budsjettet for 2003, opplyste talsmenn i Knesset.

Trusler

Den 18 måneder gamle koalisjonen ble brakt til randen av sammenbrudd fordi Arbeiderpartiets fem ministre truet med å takke for seg i protest mot Sharons sjenerøse forslag om tilskudd til de omstridte bosettingene på neste års statsbudsjett.

Partiet mente at de 150 millioner øremerkede dollarene burde brukes på fattige og gamle i stedet.

Utenriksminister Shimon Peres er blant dem som ville ha forlatt regjeringen. Mange av hans egne partifeller har sagt at han burde ha gått ut av regjeringen for lenge siden.

Den israelske nasjonalforsamlingen utsatte tidligere onsdag voteringen om budsjettet i fire timer, for å forsøke å unngå en regjeringskrise. Både representanter for Arbeiderpartiet og fra Sharons Likudblokk ba om utsettelsen, for å gjøre et siste forsøk på å komme fram til et kompromiss.

Ny situasjon

Ved et brudd i regjeringssamarbeidet ville Sharon ha mistet flertallet han har hatt i Knesset de siste 18 månedene, en epoke som har vært preget av nesten daglig vold og terror.

Men ved hjelp av overtalelser og økonomiske innrømmelser ville det trolig vært mulig for Sharon å styre videre med en mindretallsregjering eller til og med støtte ved hjelp av et ørlite flertall blant de 120 representantene i nasjonalforsamlingen Knesset.

Med bare et mindretall i ryggen, kunne Arbeiderpartiet og venstrepartiet Meretz ha klart å samle 61 av Knesset-medlemmene om et forslag om nyvalg. Ben Eliezer, som i stor grad bidro til å skape onsdagens situasjon, må ha hatt neste valg i tankene da han nesten veltet koalisjonen onsdag.

(NTB)