• Verdens aids-forskere har hatt store forhåpninger til at en effektiv vaksine skulle være like om hjørnet. Men ingen slik vaksine synes å være i sikte.

RAGNHILD HOV

Det opplyser professor Torkild Tylleskär til Bergens Tidende i anledning verdens aids-dag i dag. Han er en av landets fremste eksperter innen internasjonal hiv-forskning og tilknyttet Senter for Internasjonal helse ved Universitetet i Bergen.

— Slik situasjonen vurderes nå, er det umulig å utvikle en vaksine som kan ta knekken på hiv-viruset i overskuelig fremtid. Derfor vil medisiner og forebygging være det mest effektive virkemidlet for å begrense og stoppe spredning av verdens største og mest omfattende epidemi, sier han.

Men forskerne mener likevel at utviklingen av nye aids-medisiner gir grunn til en viss optimisme.

Blant annet skal helsepersonell tilknyttet Haukeland universitetssykehus være med på et omfattende behandlingsprogram i Botswana som kan bli et viktig bidrag til å begrense aids-epidemien i det sørlige Afrika. Det er regionen som er hardest rammet i verden.

Seksjonsoverlege Nina Langeland ved infeksjonsseksjonen opplyser til BT at det er meningen å behandle 100.000 til 150.000 hiv-smittede i landet.

— Prosjektet er i hovedsak amerikansk finansiert. Men det er meningen vi skal bidra med personell. Her ved sykehuset starter vi rekrutteringen til prosjektet fra nyttår, sier hun.

Langeland opplyser at ekspertene nå mener det er mulig å stoppe epidemien ved medikamentell behandling.

— Det er det som er målet i Botswana, forklarer Langeland.

Forskerne håper på liknende program i nabolandene.

— Spesielt ville det få stor betydning dersom det kunne settes i gang slike behandlingsprogrammer i Sør-Afrika, som er det landet som er hardest rammet av aids-epidemien, sier hun.

Ifølge beregninger gjort av FNs utviklingsfond er fem millioner sør-afrikanere hiv-smittet. Hvert år blir det født ca. 100.000 barn som er smittet. Myndighetene har måttet tåle mye kritikk for ikke å ta aids-epidemien alvorlig nok.