JAN TYSTAD

I lokalvalgene erobret de konservative 540 plasser og vant 28 kommuner, Labour tapte 760 plasser og tapte 29 kommuner. Liberaldemokratene vant 150 plasser i kommunevalget som gjaldt 10.000 representanter utenfor London.

Regjeringspartiet Labour tapte den nest største byen Birmingham, det mistet også Bolton og Bristol. I disse byene er det mange muslimer og de protesterte mot Irak-krigen ved å la være å stemme.

Ikke som Thatcher

Bare 30 prosent av de stemmeberettigete stemte i dette kommunevalget, mens det var 50 prosent deltakelse til det skotske parlamentsvalget og ved valget til regionalforsamlingen i Wales.

I Skottland tapte Labour flere plasser, men kan fortsatt styre ved hjelp av liberaldemokratene. I Wales gikk Labour frem og fikk rent flertall, trolig fordi partiets program var mer radikalt enn noe annet sted i Storbritannia. Wales-Labour lovet gratis skolemåltider og fri medisin for alle over 60 år.

Regjeringen hadde håpet på en «Bagdad-effekt», siden statsminister Tony Blair er en av seierherrene i Irak-krigen. Og vanligvis øker populariteten hvis det går godt i en krig. Margaret Thatcher opplevde en valgseier etter Falklandskrigen. Slik gikk det ikke denne gang.

En representant for antikrigs-demonstrantene sier til The Guardian: «Unge mennesker og de muslimske folkegruppene mener at regjeringen ikke lyttet til dem da millioner marsjerte mot krigen. Nå gir de sitt svar ved å ignorere Labour-politikerne».

Trakk seg

Valget var en seier for den konservative partileder Ian Duncan Smith og betyr at han ikke vil bli skiftet ut med det første. Partiet oppnådde 35 prosent av stemmene, men det er ikke nok til å vinne et parlamentsvalg. Partiet må få godt over 40 prosent av stemmene for å få flertall i Underhuset.

Så snart valgene var over trakk den konservative talsmann for handel— og industri, Cripin Blunt, seg fra den såkalte «skyggeregjeringen». Han hevdet at Ian Duncan Smith må fjernes som partileder, hvis partiet skal ha noen sjanse til å vinne neste parlamentsvalg. Blunts aksjon var en ubehagelig overraskelse for Ian Duncan Smith, men det endrer ikke situasjonen vesentlig. De konservative kunne juble over sin valgseier og deres toppolitikere kritiserte avhopperen Cripin Blunt.