Dermed ble det enda tydeligere at irakerne har tapt Bagdad — og krigen.

Mens amerikanske stridsvogner tidligere denne uken brølte og skramlet frem mot byen og inn i gatene bare kvartaler unna, ga Sahaf sine sedvanlige orienteringer til pressen. Han fortrakk ikke en mine, da han spådde full seier for de irakiske styrkene.

— De vantro begår selvmord i hundretall foran Bagdads porter. Som vår leder Saddam Hussein har sagt: Gud steker magene deres i helvete, sa 63-åringen, som kalte USAs og Storbritannias soldater «sauer på vei til slakt» og «slanger som åler seg gjennom ørkenen».

Fra vestlig hold har sarkasmene regnet over al-Sahaf og hans beviselig overoptimistiske fremstilling av den militære situasjonen. Kommentarer i Midtøsten sier denne kritikken bommer fullstendig på målet: Informasjonsministerens egentlige oppgave var ikke å fortelle irakerne hvor elendig det sto til ved frontene, men å holde motet deres oppe.

Etter hvert vek enkelte av de verste vestlige spydighetene plass for en forundret og heller motvillig beundring. I det minste måtte man innrømme at al-Sahaf ga seg i kast med en umulig jobb, og at han gjorde den på den best mulige, for ikke å si eneste mulige måten: Han var med andre ord profesjonell til fingerspissene, snarere enn en forvirret ildsjel.

— Den irakiske informasjonsministeren fremsto som den virkelige stjernen i dette krigsshowet. Han brydde seg overhodet ikke om hvorvidt det han sa var sant eller ikke, dette var hans 15 minutter med internasjonal berømmelse, og han ville ha mest mulig ut av dem, mener Sydney-skribenten Andrew Gee.

Gee tror al-Sahaf, som i mange år var Iraks utenriksminister før han ble ambassadør i India, Italia og ved FN, bør kunne ha en fortsatt karriere i politikken foran seg, når krigen i Irak er over. Innringere til australsk radio sa onsdag at Iraks informasjonsminister har noe sjefen for invasjonsstyrkene, den amerikanske generalen Tommy Franks, helt mangler: Sjarm.