Jakarta: Indonesia må nok en gang begrave sine døde etter naturkreftenes voldsomme herjinger.

— 343 personer er døde og 338 er fortsatt savnet, opplyste en talsmann for redningsmannskapene på Sumatra torsdag.

Sumatra er hjem for nærmere 50 millioner mennesker, og mandag ble flere småøyer utenfor vestkysten rammet av et kraftig jordskjelv som ble etterfulgt av en tsunami.

Kort tid etter våknet også den mektige Merapi-vulkanen på naboøyen Java til live og begynte å spy ut dødelig gass, aske og glødende lava.

På flukt

50.000 mennesker har flyktet fra landsbyer som omkranser den nesten 3000 meter høye vulkanen, der mange hus har gått opp i flammer og er begravd i aske.

32 mennesker er til nå funnet omkommet etter utbruddet, de fleste av dem døde av brannskader eller kvalt av aske og gass fra utbruddet.

Letemannskaper forsøker å gjennomsøke området, men faren for nye utbrudd er ifølge myndighetene overhengende. Lukten av råtnende lik og døde dyr henger tungt over de forlatte landsbyene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Irwin Fedriansyah

PÅRØRENDE er sterkt preget av den nye katastrofen som har rammet Indonesia.

Massegrav

Drøyt 20 av ofrene ble lagt i en massegrav i landsbyen Sidorejo torsdag, flere av dem barn og eldre som ikke rakk å flykte da myndighetene slo full katastrofealarm rett før utbruddet.

— De fant moren min inne i huset hennes, mens søsteren min lå på bakken utenfor, fortalte 45 år gamle Dali Sri gråtkvalt da hun tok et siste farvel.

Blant de omkomne var også den høyt respekterte 83-åringen Marijan, som sultanen av Yogyakarta hadde gitt i oppdrag å vokte over «det hellige ildfjellet» Merapi.

Marijan nektet å forlate landsbyen da vulkanvarselet kom, noe som kostet ham livet.

— Han var som en kaptein som valgte å gå ned med sitt skip, sier landsbyboeren Ani Wijayanti.

Vi gikk ut og så bølgen komme. Vi prøvde å løpe til et høyere område, men bølgen var mye raskere enn oss

32-åring på øyen Nord-Pagai

Vasket bort

Også på øygruppen Mentawai vest for Java utspant det seg hjerteskjærende scener torsdag.

Minst ti landsbyer ble vasket bort av en kjempebølge etter mandagens jordskjelv, som ble målt til hele 7,7.

I motsetning til innbyggerne rundt Merapi-vulkanen fikk innbyggerne ingen advarsel om hvilken katastrofe som ventet. Bare ti minutter etter jordskjelvet skylte den tre meter høye bølgen inn over strendene.

— Vi gikk ut og så bølgen komme. Vi prøvde å løpe til et høyere område, men bølgen var mye raskere enn oss, forteller en 32-åring på øyen Nord-Pagai.

Venter på hjelp

Tre dager etter katastrofen ankom de første hjelpearbeiderne torsdag området med båter og helikoptre, og landets marine er også satt inn i arbeidet som har tatt tid på grunn av dårlig vær.

Hundrevis av mennesker ble skadd da de ble kastet rundt av vannmassene, og mange venter fortsatt på helsearbeidere og medisiner.

Mangelen på likposer er også prekær, og mange omkomne ligger fortsatt langs strendene.

Flere land har lovet hjelp, men myndighetene i Jakarta hevder å være i stand til å dekke behovene ved egen hjelp.

Mange katastrofer

Indonesia er ikke ukjent med store naturkatastrofer. Tsunamien i Asia i 2004 kostet minst 168.000 indonesiere livet, og året etter omkom over 1300 mennesker i et jordskjelv på Sumatra.

I 2006 omkom nærmere 6000 indonesiere i et jordskjelv på hovedøyen Java, og så sent som i fjor kostet et jordskjelv i byen Padang på Vest-Sumatra 1100 mennesker livet.

Merapi-vulkanen regnes som en av verdens mest aktive, og et utbrudd i 1994 kostet 43 mennesker livet. Det siste store utbruddet fant sted i 1930 da mange landsbyer ble jevnet med jorda og over 1400 mennesker omkom.