Millioner av TV-seere så at et oppskytningsforsøk i forrige måned slo feil da en motor tok fyr og flammer slikket rundt raketten. Det var derfor svært viktig for India at neste forsøk ble vellykket. Oppskytningen ble foretatt fra Sriharikota-basen i den sydlige staten Andhra Pradesh onsdag, melder BBC News. Den indiske raketten bærer med seg en eksperimentell satellitt som skal settes i bane.

GSLV-raketten tok med seg en geostasjonær testsatellitt. Hvis inderne lykkes med å få den i bane blir de medlem av "satellittklubben", som rommer USA, den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA), Japan, Russland og Kina. Det har tatt India ti år og 2,7 milliarder kroner å utvikle raketten.

En geostasjonær satellitt går i bane synkront med Jordens rotasjon. Slik holder den seg i én posisjon i forhold til et visst punkt på planeten. Kraftige kommunikasjonssatellitter er vanligvis av denne sorten.

Oppskyting av satellitter er en multi-milliardindustri og India vil ha sin del av kaken.

— Hvis vi går inn i et nisjemarked for to-tonnssatellitter er jeg sikker på at mange land kan være interessert i våre tjenester, sa styreformannen i den indiske romfartsorganisasjonen (ISRO) i forrige måned.(Origo)