I de vestlige delstatene Gujarat og Maharashtra har det indiske forsvaret satt inn helikoptre og båter for å få ut forsyninger til flomofrene. Mange mennesker har søkt tilflukt på hustak og i trær, etter at elvene i disse områdene gikk over sine bredder.

Blant de alvorligste følgene av de store nedbørsmengdene er paradoksalt nok en mangel på vann – det vil si rent drikkevann. I store områder hersker det også akutt matmangel, sa indiske tjenestemenn onsdag.

Lettelse

– Vi skrek av lettelse da vi så soldatene, de reddet livene våre, sa Mulji Devalia i industribyen Surat, som har fått sitt og familiens hus satt under vann. Ifølge indisk fjernsyn er 90 prosent av byen som ligger i Gujarat, nå oversvømt av flomvannet.

– Det er veldig vanskelig å nå fram til alle som trenger hjelp, vannet stiger for hvert minutt som går, sa tjenestemannen Vatsala Vasudev i Surat. Byen var rammet av akutt mangel på drikkevann, og teleforbindelsene med omverdenen var delvis ødelagt.

I delstaten Andra Pradesh sør i India er rundt 6.000 landsbyer oversvømt. – Vi har ikke spist på tre dager, og barna gråter fordi de er sultne og tørste, sa en mann i området på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Avlinger

Industriproduksjonen i kystbyen Hazira er hardt rammet av flommen, men økonomisk sett har det gått ut over avlingene. Mer enn 3,5 millioner mål jordbruksområder er satt under vann, sier en framtredende tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

– Situasjonen er forferdelig. Omfanget av områdene som står under vann øker for hver time som går, på grunn av flomvannet som samler seg opp og så renner utover, forteller den ledende flomeksperten M. V. P. C. Sastry til Reuters.

Lenger øst i Asia er også Kina hardt rammet av oversvømmelser, jordskred og uvær. I løpet av juli måned omkom 987 mennesker i naturkatastrofer i ulike provinser sør, øst og midt i landet, meldte det offisielle nyhetsbyrået Xinhua onsdag.

OVERLEVENDER: Indiske soldater forsøker å redde folk fra de kraftige oversvømmelsene i byen Surat.
scanpix
HODET OVER VANNET: Folk vasser gjennom en oversvømmet vei i Surat i India, etter det årlige monsunregnet har forårsaket kraftige oversvømmelser.
scanpix
OVERSTVØMMET: Store oversvømmelser i India har tatt livet av over 200 mennesker den siste uken. Nå håper redningsarbeiderne at vannet er på vei tilbake.
scanpix