Bush ringte søndag til regjeringssjefene i begge land, og han takket Pakistans president Pervez Musharraf for den TV-overførte talen han holdt lørdag. I en samtale med Indias statsminister Atal Behari Vajpayee var også talen det fremste tema.

— Begge lederne lovet å fortsette arbeidet med å redusere spenningene, sier talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd Sean McCormack.

EU roste også Musharrafs løfter om å slå ned på religiøs ekstremisme og tok til orde for at India og Pakistan må gjenoppta en fredelig dialog for å løse problemene de to landene står overfor.

Krever handling

India krevde søndag at president Pervez Musharraf må følge opp sin tale lørdag med synlige handlinger dersom situasjonen langs grensen til India skal roe seg.

India er tilfreds med løftet om å forby de to organisasjonene Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammad, som begge er blitt knyttet til terroraksjonen mot den indiske nasjonalforsamlingen 13. desember. Men Indias utenriksminister krever konkret handling umiddelbart.

Observatører sier at India ikke vil være tilfreds før de to organisasjonene og tre andre grupper som Musharraf har forbudt, blir rykket opp med røttene.

Rundt 800.000 soldater står i krigsberedskap langs grensen mellom de to atommaktene.

— Vi hilser velkommen Pakistans løfte om ikke å tillate terrorhandlinger på sitt territorium og i Kashmir. Men Musharrafs løfte vil bli vurdert på grunnlag av konkret handling, sa utenriksminister Jaswant Singh.

— Spenningen på grensen mellom våre to land kan bare avta dersom Islamabad tar de riktige skrittene, sa Singh. Han ba dessuten Pakistan revurdere sin motstand mot å utlevere militante islamister til India.

50 års strid

I talen sa Musharraf også at Pakistan ikke har endret syn på Kashmirs status.

— Kashmir flyter i blodårene våre. Vi vil aldri fire en tomme i vårt prinsipielle standpunkt om Kashmir, sa han i lørdagens tale.

Det var ventet at den indiske regjeringen ville komme med en rask offisiell reaksjon på Musharrafs tale, kanskje allerede søndag kveld. Striden om Kashmir, der ytterliggående muslimske grupper har ligget i strid med den indiske regjeringshæren i årevis, har forsuret forholdet mellom India og Pakistan i over 50 år.

India vil ikke at et tredjeland skal involvere seg i Kashmir-spørsmålet. Musharraf tok til orde for internasjonal fredsmekling i Kashmir-konflikten og ba Amnesty og andre organisasjoner om å overvåke mulige brudd på menneskerettighetene fra den "indiske okkupasjonsmaktens " side.

200 muslimske aktivister ble arrestert før Musharrafs tale lørdag, og arrestasjonene fortsatte søndag.

Lang kamp

Islam har fått en gradvis sterkere stilling i det pakistanske samfunn under harde militære regimer og svake sivile regjeringer. Men nå er det slutt, ifølge Musharraf.

— De har spredd hat. De har provosert fram terrorisme, sa han. –Det skal bli slutt på intoleranse og ekstremisme.

Men dette kan bli en vanskelig og langvarig oppgave, ifølge observatører i Islamabad. De muslimske separatistene i Kashmir har sterk støtte i befolkningen.

— Så lenge det pågår en frigjøringskamp, vil unge menn finne veien til Kashmir, der de blir mottatt med åpne armer, sier Pakistans tidligere etterretningssjef Hamid Gul.

(NTB)