Minst 160 mennesker ble drept og 460 såret da togvogner fullpakket med pendlere ble sprengt i fillebiter i de sju bombeeksplosjonene midt i rushtiden tirsdag ettermiddag.

– Regjeringen vil gjøre alt som er i dens makt for å opprettholde lov og orden og for å nedkjempe terrorismens krefter, sier statsminister Manmohan Singh, som kalte inn til krisemøte umiddelbart etter den massive terroraksjonen.

– Vi vil gjøre hva vi kan for å bekjempe terroristenes ondskap og ikke la dem lykkes, sa statsministerens i en uttalelse etter møtet.

Kaotiske scener

Etter eksplosjonene viste fjernsynsbilder hundrevis av fortumlede passasjerer som vandret langs jernbanesporene mens monsunregnet høljet ned. Vesker og bagasje lå strødd etter dem langs skinnene.

Mennesker i opprevne og blodige klær bar døde og sårede på bårer fra de forvrengte togvognene. En politimann ble vist mens han bar to hvite, blodige sekker med det som så ut til å være avrevne kroppsdeler.

– Eksplosjonen var så kraftig at vi trodde vi har blitt truffet av lynet. Hele markedsplassen ristet, sier butikkinnehaveren Gopi Chand, som var vitne til en av eksplosjonene.

Mobilnettet i byen brøt fullstendig sammen da folk prøvde å ringe sine kjære, og senere dannet det seg lange køer ved telefonautomatene i byen.

Ambulanserush

Flere timer etter eksplosjonene hastet ambulanser, taxier og private biler fortsatt gjennom gatene i Mumbai for å frakte en tilsynelatende endeløs strøm av sårede til sykehus.

Utenfor sykehuset Kem hadde det samlet seg hundrevis av tilskuere, frivillige og ansatte.

– Jeg har vært her i timevis for å ta imot døde og sårede. Noen av dem mangler øyne, noen mangler hender, noen mangler armer, sier Bunty Jain (24), som deltok som frivillig i den kaotiske hjelpeinnsatsen.

Etter angrepene ble alle togene innstilt. Dermed sto flere tusen mennesker strandet uten transportmuligheter. Over seks millioner mennesker bruker tognettet i Mumbai hver dag, og togene er den viktigste forbindelsen mellom sentrum og forstedene i vest.

Nøye planlagt

De sju bombene rammet de vestlige forstedene i byen med om lag ti minutters mellomrom, noe som vitnet om en nøye planlagt terroraksjon.

Den første eksplosjonen rammet et tog som sto på plattformen på stasjonen Khar. Deretter fulgte stasjonene Mahim, Matunga, Jogeshwari, Borivili og Bhayander melder politiet. En bombe rammet også et tog mellom stasjonene Khar og Santa Cruz.

Ingen tok umiddelbart på seg ansvaret for angrepet, men mistanken blir rettet mot muslimske militante som kjemper mot indisk styre i Kashmir. Tidligere har disse gruppene stått bak flere bombeangrep i India.

– Det er åpenbart terrorister som står bak, for intet normalt menneske kunne gjort noe slikt, sier Mumbais politisjef A. N. Roy.