Politisjef A. N. Roy i Mumbai hevdet lørdag at bombeangrepene mot forstadstog i byen 7. juli i år var planlagt av den pakistanske etterretningstjenesten ISI. Angrepene ble gjennomført i samarbeid med den militante organisasjonen Lashkar-e-Taiba (LeT), sa han.

— Vi har løst 7. julisaken. Hele affæren ble planlagt av ISI i Pakistan og LeT, som fikk hjelp fra lokale folk her i byen til å gjennomføre planen i en profesjonell og presis operasjon, sa Roy på en pressekonferanse i Mumbai lørdag.

Bombene

Ifølge politisjefen plasserte terroristene sprengstoff i trykkokere, som de plasserte i vesker og dekket til med aviser og paraplyer før de tok dem med seg om bord i overfylte lokaltog. Da bombene gikk av, ble 186 mennesker drept og mer enn 800 skadd.

Politisjef Roy kom ikke med noen nærmere forklaring på påstanden om at pakistansk etterretning var innblandet i disse aksjonene. Pakistanske talsmenn avviste umiddelbart den indiske politisjefens påstander som «fullstendig grunnløse».

— Dette er det rene oppspinn, og vi avviser det blankt, sa Pakistans innenriksminister Aftab Sherpao til nyhetsbyrået AFP. – Det er grunnløst, det er uansvarlig, og det sies bare av gammel og dårlig vane, sa det pakistanske utenriksdepartementets talskvinne Tasnim Aslam.

Opprør - I en erklæring fra det samme departementet litt senere lørdag het det at inderne retter anklagende pekefingre mot Pakistan for å trekke oppmerksomheten vekk fra flere opprør på indisk område. Dette er en velkjent taktikk, ble det hevdet.

En talsmann for LeT benektet at organisasjonen hadde noe med Mumbai-bombene å gjøre. Lashkar-e-Taiba kjemper mot Indias herredømme over deler av Kashmir, regionen ved foten av Himalaya som har utløst to kriger mellom India og Pakistan.

Analytikere tror hensikten med bombene på Mumbai-togene var å piske opp hat mellom hinduer og muslimer i India. Sprengladningene var plassert på førsteklasse-vogner, som for det meste brukes av velstående hinduer i byen som kalles Indias økonomiske hovedstad.