Mokhtar Belmokhtar, mannen bak gisselaksjonen mot In Aménas i Algerie, er drept, ifølge en talsmann for Tsjads væpnede styrker.

16. januar angrep terrorister gassanlegget i In Aménas i Algerie og tok gisler fra en rekke land.

Da angrepet startet, var 17 Statoil-ansatte på anlegget, 13 av dem nordmenn. Lørdag 19. januar angrep den algeriske hæren anlegget, og gisselsituasjonen var over.

— Ødela terroristleir

— Lørdag 2. mars klokken 12, ødela tjadske væpnede styrker som opererer i det nordlige Mali fullstendig en terroristleir. De drepte inkluderte flere terrorister, inkludert deres leder Mokhtar Belmokhtar, sa general og talsmann Zacharia Gobounge.

Uttalelsen kom til landets tv-kanal, Tchad TV. Reuters var første internasjonale medie som meldte om dødsfallet.

Her kan du se uttalelsen. Saken fortsetter under videoen:

Leiren skal ha vært hovedbasen for de militante opprørerne i fjellene i det nordlige Mali. Våpen, utstyr, elektrisk utstyr og 60 kjøretøy ble overtatt.

Styrker fra Tsjad har deltatt i kampene mot det nordlige Mali sammen med Frankrike og Mali. Både under angrepet i In Aménas og senere skal algeriske myndigheter ha antatt at Belmokhtar gjemte seg nettopp i Nord-Mali.

Ukjent for Statoil og UD

Fem Statoil-ansatte mistet livet i angrepet mot In Aménas: Tore Bech (58), Victor Sneberg (56), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Thomas Snekkevik (35).

Utenriksdepartementet har lørdag kveld ikke bekreftede opplysninger.

— Vi har ingen andre opplysninger om dette enn det vi leser i media, sier pressetalsmann Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til BT kl. 21.15 lørdag.

Det samme melder Statoil.

— Dette er nytt for oss. Vi avventer en eventuell bekreftelse via formelle kanaler, som for oss er norske myndigheter, sier Kjetil Visnes, pressevakt i Statoil lørdag kveld.

Heller ikke franske styresmakter har bekreftet dødsfallet.

Forsker: Fjær i hatten for Tsjad

— Dette er en stor, stor fjær i hatten for hærenog presidenten i Tsjad dersom meldingen stemmer, sier FAFO-forsker Morten Bøås,som returnerte fra et besøk i Mali i går.

Han minner om at det ennå ikke erkommet noen endelig bekreftelse på at Mr. Marlboro nå er død.

Det har tidligereskjedd at meldinger om drepte terroristledere har vist seg å ikke stemme.

— Fjellområdene på grensen til Algerie har værtnevnt som et mulig skjulested for Belmokthar, så slik sett er det ikkeusannsynlig at han har oppholdt seg der, sier Bøås.

Hærstyrken fra Tsjad harbare operert i området noen få uker, og Bøås er ikke i tvil om at det vil gibåde dem og ikke minst presidenten mye etterlengtet goodwill internasjonaltdersom Belmokthar faktisk er drept.

- Har mistet mange soldater

— Da vil de ha greid noe som franskmennene ikkehar fått til, selv om Frankrike har hatt styrker i området mye lengre, sierBøås.

Han tror en av forklaringene kan være at Tsjad bruke sine styrker mye meraggressivt enn Frankrike.

— Tsjad har i stor grad drevet nærkamp påbakken, uten frykt for egne tap, og uten å basere seg på flyangrep før de gårinn. De har mistet mange soldater de siste ukene, sier Bøås.

Bøås tror både drapet på al-Qaida i Maghreb-lederenAbu Zeid, som ble meldt torsdag, og gårsdagens drap på Mokthar Belmokthar kanfå betydning også den større bekjempelsen av opprøret i Nord-Mali.

— Særlig Abu Zeids gruppe har hatt betydning.Dersom han er død, er de under strekt press.

Den enøyde

Belmokhtar hadde tilnavnet Lâaouar - «den enøyde».

Organisasjonen hans, Blodets undertegnere, ble opprettet 6. desember. Det er en utbryterorganisasjon fra al-Qaida-gruppen AQIM som først ble utpekt.

Belmokhtar fikk militær trening hos al-Qaida i Afghanistan.

Han skaffet seg en lederrolle i ørkenområdene i Nigeria og Mali, og i 2007 ble han «emir» for gruppen som på norsk heter «den maskerte brigaden».

Brøt ut av al-Qaida

I desember ble det kjent at han dannet sin en egen gruppe i nord-Mali med selvmordsbombere. Årsaken skal være at han ble fratatt ledelsen av al-Qaida-gruppen.

Hans virkelige navn er Khaled Abou El Abass, og han leverte en skremmende profeti om konsekvensene av krigen i Mali i november:

— Du kan hindre en krig i å utvkle seg, men hvem kan kontrollere dens konsekvenser og unngå at den sprer seg til andre områder, sa han til avisen al-Akhbar i Mauritania i november.

— Alle land som nå prøver å blande seg inn i Azawad vil bli ansett som en undertrykker, la han til.