KLAUS JUSTSEN

Mer enn tre år etter at al Qaida drepte 3000 mennesker i New York og Washington, er alle spor av terrorgruppens leder Osama bin Laden fordampet i den kalde luften over fjellene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Pakistans president Pervez Musharraf hevdet dette i flere intervjuer etter at han i helgen møtte George W. Bush i Det hvite hus.

Midtøsten viktigere

Musharraf, en av Washingtons viktigste allierte i krigen mot terror, advarte mot å se de manglende resultater av jakten som et avgjørende nederlag.

«Det dreier seg ikke bare om en eller enkelte personer. Krigen mot terror er langt mer omfattende,» sa presidenten, som samtidig hevdet at en løsning på konflikten mellom palestinere og israelere vil være avgjørende i denne krigen.

Musharraf slo fast at hans styrker stadig jager Osama bin Laden og hans nestkommanderende, den egyptiske legen Ayman Zawahri. Dermed tilbakeviste han tidligere rapporter om at jakten i den lite tilgjengelige Wazuristan-regionen er innstilt.

Det er bare snakk om en taktisk endring, styrkene er overført fra regionens sørlige til dens nordlige område. Samtidig er det satt inn flere helikoptre i området som lenge har vært ansett som et mulig tilholdssted for al Qaida-lederne.

«Han er i live, men hvor, nei det vil være ren gjetting,» innrømmet president Musharraf overfor Washington Post.

Afghansk hær

Etter møter i Det hvite hus avviste president Bush all kritikk av den pakistanske innsatsen med en understrekning av at jakten på bin Laden hadde kostet mange soldater livet og samtidig hadde vært årsaken til to alvorlige attentatforsøk mot president Musharraf selv.

Washington aksepterer stilltiende kritikken fra sin samarbeidspartner. President Musharraf fastslo at USA har en vesentlig del av ansvaret for at jakten på bin Laden ennå ikke har gitt resultater, fordi det er for få amerikanske soldater i Afghanistan.

Det problemet kan ifølge den pakistanske presidenten bare løses ved en rask oppbygging av en afghansk hær. «Det er den eneste måten vi kan fylle hullet som jeg snakker om,» forklarte Musharraf.

Det er bare fem uker siden en tydelig sunn og avslappet Osama bin Laden sendte sitt siste budskap via en video, som var tatt opp i en by og ikke som tidligere i et vanskelig tilgjengelig fjellområde.

Dette støttes av terroreksperten Peter Bergen, som på en konferanse i Washington hevdet at Osama bin Laden snarere befinner seg i en av Pakistans storbyer enn i en fjellhule.

«Død eller levende»

For George W. Bush er de manglende resultatene av den årelange jakten ennå ikke blitt noen politisk belastning, selv om presidenten bare fire dager etter angrepene 11. september hevdet at bin Laden begikk en katastrofal feil hvis han trodde at han kunne gjemme seg for USA. Senere snakket den amerikanske presidenten i rene wild-west-stilen da han sa at han ønsket terrorsjefen «død eller levende».