Torsdag hindret et virus tilgangen til en rekke offentlige og private sørkoreanske nettsteder. Nasjonalforsamlingens, uten-riksdepartementets og forsvarsdepartementets nettsider reagerte tregt eller ikke i det hele tatt.

Kunder i storbanken Kookmin fikk alvorlige problemer med bruken av nettbank. Nord-Korea ble mistenkt for å stå bak virusangrepene, men det var torsdag ikke ført bevis for dette i USA eller i Sør-Korea.

«Større enn forutsagt»

– Denne tredje angrepsbølgen var større enn vi hadde forutsagt. Den berørte en del nettsteder som også ble rammet tidligere i uken, sa en talsmann for den sørkoreanske antivirusprodusenten AnLab til nyhetsbyrået AFP.

Onsdag ble mer enn 25 nettsteder i USA og Sør-Korea rammet av virusangrep. Den sørkoreanske etterretningstjenesten NIS antydet torsdag at nordkoreanerne kunne stå bak, men amerikanske myndigheter var langt mer forbeholdne.

– Dette er ikke noe en guttunge som leker seg med tastaturet, kunne få i stand, men det behøver heller ikke være en stat som går til angrep, sier den amerikanske dataeksperten Mark Rasch.

Han tror synderne kan være industri-spioner eller rett og slett bråkmakere.

Ikke i Nord-Korea

Rasch vil ikke utelukke at Nord-Korea virkelig kan stå bak. Men han påpeker samtidig at virusangrepene ser ut til å komme fra datamaskiner som fysisk er plassert utenfor det lukkede landets grenser.

Angrepene ser ifølge andre analytikere ut til å være et forsøk på å sette nettstedene ut av funksjon ved å overbelaste dem med trafikk – såkalte Denial of Service-angrep. Hensikten var neppe å hente ut informasjon, blir det sagt.

– Angrepene kan ha vært ment som et «skudd for baugen» fra Nord-Korea mot landets motstandere, en slags databasert oppfølging av landets prøveutskytinger av raketter. Men det kan også være stelt i stand av datasnoker som er ute etter en rask fortjeneste eller rett og slett noe å skryte av, skriver nyhetsbyrået Reuters’ analytikere.

Snoking for milliarder

– Datasnoker forårsaker hvert år skader for en billion dollar (rundt 6,5 billioner – altså 6500 milliarder – kroner). Disse skadene skyldes ikke bare tyveri av økonomiske opplysninger, men også industrispionasje, fremholder Tom Kellermann i Core Security Technologies, et amerikansk selskap som lager sikkerhetssystemer for store nettbrukere.

Sør-Korea mener Nord-Korea nå er blitt en alvorlig sikkerhetstrussel også på internett. Tjenestemenn kunngjorde torsdag at landet neste år oppretter en egen militærkommando som skal ha ansvar for å avverge såkalte cyberangrep fra naboene i nord.

Folk fra NIS skal ha sagt til politikere i Seoul at det trolig var Nord-Korea som sto bak bølgene av nettangrep denne uken. Men det ble ikke lagt frem noe bevis for nordkoreansk innblanding, sier parlamentarikeren Park Jie-won.

En sørkoreansk politimann viser frem beslaglagt maskinvare som er blitt brukt til å hacking. Internettsystemene til flere sentrale offentlige institusjoner og bedrifter i Sør-Korea ble torsdag på nytt utsatt for angrep.