HEIDI AMSINCK

London

Sjefen for MI6 var en navnløs skygge som gikk under pseudonymet «M», og det verden visste om organisasjonen var begrenset til James Bond-filmene.

Ikke nå lenger.

I dag er MI6 ikke bare offisiell. Etterretningstjenesten med dens internasjonale nettverk av spioner har også fått sin egen hjemmeside på internett, www.mi6.gov.uk.

Her kan man under overskriften «Om oss» blant annet lese at MI6 egentlig heter SIS (Special Intelligence Service) og at sjefen heter John Scarlett.

Men det visste jo britene allerede, for identiteten på britenes spionsjef er ikke lenger en godt bevart hemmelighet.

Kjent «M»

Scarlett ble omtalt og sitert og fotografert i det vide og brede da han som sjef for den såkalte Joint Intelligence Committee vitnet under Hutton-høringen om våpeneksperten David Kellys selvmord i kjølvannet av invasjonen i Irak i 2003.

Det var før han sommeren 2004 ble utnevnt til sjef for MI6. Som noe veldig uvanlig for en «M» så ikke regjeringen det som noe problem at John Scarlett allerede var offentlig kjent.

Det var kaptein Mansfield Cumming, en av Scarletts forgjengere, som innledet tradisjonen ved å underskrive offisielle dokumenter med «MC» eller bare «M» med grønt blekk.

Alle hans etterfølgere har gjort det samme.

Siden Henrik VIII

MI6, som opererer på det internasjonale plan, må ikke forveksles med MI5, som er Storbritannias hjemlige sikkerhetstjeneste.

Begge tjenestene har sin rot i 1909, og det som ble oppfattet som en økt trussel fra Tyskland, særlig tyske spioner på britisk jord.

Men Storbritannia har nå hatt spioner i arbeid utenfor landets grenser i flere århundrer. Thomas Cromwell drev et nettverk av hemmelige agenter på tvers av Europa for Henrik VIII.

Og Elizabeth I hadde minst 50 spioner i utlandet, som ble styrt med finesse og stort talent av hennes privatsekretær Sir Francis Walsingham.

Dette er blant de mange interessante opplysninger om Storbritannias ikke lenger så hemmelige etterretningstjeneste, som man kan lese om på nettet.

Ikke som i Bond-filmene

Når MI6 eller SIS er gått på nett, er det til dels for å bruke hjemmesiden som rekrutteringskanal for nye agenter og tekniske eksperter.

Dessuten skynder MI6 seg å påpeke at det er litt av en kløft mellom virkelighetens SIS og den romantiske, spennende og glamorøse verden man kjenner fra Bond-filmene.

Hssssj. Si det ikke til noen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

EN GANG ET HEMMELIG KONTOR: Dette kontoret, innredet i forbindelse med utstillingen kalt «Bond, James Bond», er slik «M» s kontor så ut i Bond-filmene. En gang var det temmelig hemmelig ...FOTO: RICHARD STONEHOUSE, CAMERA PRESS