JENS ERIK RASMUSSEN

Kambodsja vil ikke betale kostnadene ved å gjennomføre en langvarig rettssak mot de tidligere Røde Khmer-lederne, som anklages for å stå bak folkemordet i landet, der opp til to millioner mennesker mistet livet. Dermed er det risiko for at de ansvarlige for et av Asia blodigste kapitler ikke blir trukket til ansvar for sine ugjerninger.

Røde Khmer omdannet i perioden fra 1975 til 1979 daværende Kampuchea til en hermetisk lukket sosialistisk diktaturstat, hvor befolkningen ble terrorisert. En rettssak mot de ansvarlige, som stadig er i live, har vært på gang i en årrekke, og myndighetene i Kambodsja har avtalt en kjøreplan med FN for det juridiske etterspillet.

Men det er uenighet om hvem som skal betale regningen for å etablere en internasjonal domstol, som trolig må bruke tre år på å gå gjennom anklagene og ta en avgjørelse i saken.

Kambodsjas regjeringsleder Hun Sen sier at landet bare vil bidra med møtelokaler, vann, strøm og sikkerhetsvakter. Utgiftene til hele det juridiske apparatet må andre betale.

De totale utgiftene til rettsoppgjøret antas å nå opp i omkring 300 millioner kroner, og Kambodsja venter at FN og en rekke andre land vil betale for utgiftene. Australia har lovet å bidra med millionbeløp, og det ventes også at Japan yter økonomisk støtte.

Kambodsjas utenriksminister Nor Namhong har dratt til USA, der han skal møte FNs generalsekretær Kofi Annan i et forsøk på å finne en løsning.

Et av problemene er hvordan pengene skal forvaltes. På grunn av omfattende korrupsjon i Kambodsja ønsker de regjeringene som vil bidra at pengene skal kanaliseres gjennom FN.

Etter nesten seks års forhandlinger inngikk FN og Kambodsja i mai i fjor en avtale om å stille Røde Khmer-lederne for retten. Saken skulle etter planen starte i år, men en politisk krise etter parlamentsvalget i Kambodsja i juli i fjor har stanset prosessen.

Mange mennesker i Kambodsja, som opplevde grusomhetene for mer enn to årtier siden, frykter at de tidligere lederne i Røde Khmer dør før de blir stilt til ansvar for sine forbrytelser.

De fleste overlevende fra ledelsen av det ultra-maoistiske regimet er i 70-årene eller eldre. Bare to av dem sitter bak lås og slå, mens en rekke andre som er under tiltale for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten lever fritt i landet. En kjensgjerning som krenker rettsfølelsen hos alle ofrene.

Pol Pot, som sto i spissen for Røde Khmer i siste halvdel av 1970-årene, døde i 1998 under uklare omstendigheter.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende