Frankrikes president Nicolas Sarkozy gjør det klart at Hellas må rette seg etter vilkårene i pakken som eurolandene er blitt enige om.

— Hvis ikke reglene respekteres, så kan verken Europa eller IMF dele ut så mye som en cent, advarte Sarkozy etter et krisemøte i Cannes i Sør-Frankrike sent onsdag kveld.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel og lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, gjorde det klart at grekerne ikke får mer hjelp før de har bestemt seg for om de godtar redningspakken.

Lite penger igjen

Det har tidligere vært antatt at folkeavstemningen ville bli holdt i januar, men onsdag ble det klart at den kan bli gjennomført 4. eller 5. desember.

Hellas skulle etter planen fått utbetalt 8 milliarder euro i ny krisehjelp i løpet av november, og kommentatorer mener det er usikkert om landet vil klare seg fram til begynnelsen av desember uten at statskassen går tom for penger.

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou mener imidlertid at Hellas har nok penger til å betjene statsgjelden frem til midten av desember.

- Må bestemme seg

Papandreou mener Hellas' medlemskap i eurosonen står på spill når landet holder folkeavstemning om eurolandenes krisepakke.

— Dette er et spørsmål om hvorvidt vi ønsker å forbli i eurosonen, understreket Papandreou etter et møte med andre europeiske ledere i Cannes.

Sarkozy er enig i denne analysen og sier grekerne nå må bestemme seg for om de fortsatt vil ha euro som valuta.

— Vi vil helst klare å stabilisere euroen sammen med Hellas enn uten Hellas. Men målet om å stabilisere euroen er det viktigste, understreket Angela Merkel onsdag kveld.