Det var en metallskinne som holdt to spor sammen som hadde løsnet og forårsaket ulykken, ifølge de franske statsbanene (SNCF) ifølge BBC. Tidligere har samferdselsminister Frederic Cuvillier utelukket at ulykken kan ha skyldes en menneskelig svikt.

Redselsscener

Passasjerer på et hurtigtog 25 kilometer sør for Paris beskriver redselsscener da toget sporet av i 130 kilometer i timen.

Toget var på vei gjennom stasjonen ved Brétigny-sur-Orge da det sporet av og flere vogner veltet. Lørdag fortsatte redningsmannskap å søke etter døde etter ulykken. Minst seks omkom og 30 er skadet.

– Jeg måtte tråkke over en hodeløs person, sier passasjeren Marc Cheutin (57) til AFP.

– Rett etter at toget startet, mens jeg begynte å lese i boken min, følte jeg et brak. Vognet jeg satt i ristet. Så var det et nytt brak og vognet ble løftet opp i luften. Så et tredje og fejrde og til slutt veltet vognet, sier han.

Stort smell

Et annet øyenvitne ventet på toget på stasjonen, da toget krasjet.

– Jeg så mange skadde, kvinner og barn fanget inne i vognene. Jeg skalv som et barn. Folk skrek. En mann hadde ansiktet dekket i blod. Det var som en krigssone.

Assane (22) satt i restauranten på stasjonen da toget sporet av.

– Det var et stort smell. Restauranten ristet og tallerkener falt i bakken. En kvinne ble kastet fem meter i luften. Hun ble skadet i nakken, sier Assane til DPA.

En overlevende kaller det et «mirakel» at vognen han satt i ble stående mens andre veltet.

– Jeg var halvveis i søvne da toget plutselig begynte å riste. Folk fikk panikk, sier Cedric (17) til DPA.

– Heldigvis veltet ikke vognen jeg satt i.

Panikk

Borgermesteren i Brétigny, Bernard Decaux, sa til avisen Le Parisien kort etter ulykken at folk løp i alle retninger på stasjonen.

– Det er ren panikk, sa han til avisen, og tilføyde at situasjonen var uoversiktlig.

Passasjerer franske medier har snakket med, sier toget kjørte uvanlig fort da det nærmet seg stasjonen. Flere medier meldte fredag kveld at folk satt fastklemt inne i togvraket.

– De fleste med mindre alvorlige skader er tatt hånd om. Vi er nødt til å tømme vognene helt for å finne ut om det er flere ofre, sa den lokale politikeren Michel Pouzol til nyhetsbyrået Reuters.

Toget delte seg

Mange har lagt ut bilder av det skadde toget på nettstedet Twitter. Et bilde publisert på nettsidene til avisa Le Parisien, viser en av togvognene smadret mot en plattform på stasjonen Bretigny-sur-Orge.

– Toget kjørte inn på stasjonen i høy fart. Det delte seg i to av ukjente årsaker. En del av toget fortsatte å rulle, mens det andre ble igjen på perrongen, sier en kilde i politiet til AFP

En kilde i SNCF hevder at ulykken verken skyldtes en kollisjon eller et fartsproblem. Fartsgrensen ved stasjonen er 150 kilometer i timen, og det var ikke meningen at toget skulle stanse ved Bretigny-sur-Orge.

Togulykken er den verste i Frankrike siden to tog kolliderte i Paris i 1988. Den gang mistet 56 mennesker livet.

SKADDE: Skadde personer får legehjelp etter togkatastrofen sør for Paris fredag kveld.
Kenzo Tribouillard / Reuters / NTB scanpix