Med «The Reagans» følte CBS seg overbevist om at en kjempesuksess var på vei. Med stolthet konstaterte forhåndsomtalen at den fire timer lange miniserien som sto på programmet 16. og 18. november var et provoserende, men historisk korrekt program om den tidligere presidenten og fru Nancy.

I stedet er det hele endt opp i en pinlig affære. Serien er fjernet fra det nasjonale programmet og overføres til en obskur kabelstasjon.

Den høyst usedvanlige beslutningen ble tatt etter klipp fra serien ble vist og utløste en flodbølge av rasende protester og alvorlige trusler fra konservative republikanere.

Nancy hadde kontrollen

De voldsomme reaksjonene på et program som ingen av kritikerne hadde sett, understreker at den nå 92 år gamle Ronald Reagan for den konservative høyrefløy kanskje ikke er noen gud, men i det minste en slags Moses.

En gjennomlesing av manuskriptet, som har vært tilgjengelig på internett, fremstiller Nancy Reagan som en maktsyk og ofte hevngjerrig kvinne spilt av Judy Davids. James Brolin tegner derimot et mer sympatisk portrett av Reagan, selv om presidenten inn imellom er noe fraværende og heller ikke alltid særlig godt orientert om aktuelle problemer.

Filmen mer enn antyder at det var Nancy som de siste par årene i Det hvite hus hadde situasjonen under kontroll.

«Skal dø i synd»

Reagan fremstilles ofte som en smart politiker, men programmet er på en rekke punkter ytterst kritisk. Det gjelder bl.a. den såkalte Iran-Contras-affæren om ulovlige våpenhandler og en rekke sosiale problemer.

De konservative kritikere ble spesielt opphisset over en scene, der Nancy ber sin mann om å gripe inn mot den raskt voksende AIDS-krisen. Reaksjonen er ikke bare likegyldig, men også fiendtlig over for homser.

— De som lever i synd skal dø i synd, erklærer presidenten.

Blant historikere er det enighet om at Reagan aldri sa noe sånt, fordi han etter sine mange år i Hollywood betraktet homser med sympati og forståelse. Derimot sa han om AIDS at det kanskje var en plage som Vårherre hadde tydd til fordi homsesex var imot De ti bud.

CBS reagerte på de første innvendinger med å kunngjøre at den omstridte scenen var kuttet. Administrerende direktør Leslie Moonves ville nå gå gjennom hele programmet for å sikre at det var historisk korrekt.

Trusler

Meddelelsen virket som bensin på bålet. En tidligere Reagan-medarbeider opprettet en protestside på internett som i løpet av dagen fikk titusener av henvendelser.

Konservative studieverter på radio og tv tordnet løs mot programmet som de uten å ha sett, stemplet som ensidig og historisk ukorrekt. Et konservativt mediesenter sendte brev til 100 store annonsører med oppfordringer til å ta reklamebudsjettet opp til ny overveielse, og dårlig skjulte trusler om at de kunne risikere boikott hvis det ikke skjedde noe.

Den republikanske partisjefen Ed Gillespie forlangte ett av to krav oppfylt. Enten måtte CBS la en gruppe historikere og Reagans venner gjennomgå serien for at sikre at den var historisk korrekt, eller selskapet måtte supplere programmet med forsikringer om at det var fiksjon og ikke historisk korrekt.

Straisand-syndromet

Bak protestene lå ikke bare frykt for å ødelegge eks-presidentens image. Persongalleriet skjerpet sinnet. James Brolin, som med sminke minner ikke så lite om Reagan, er gift med Barbra Streisand som republikanerne elsker å hate.

Nå spør folk seg hvordan et program som bare noen få har sett kunne fremkalle så voldsomme følelser. Det er definitivt ikke noen nyhet at Nancy Reagan hadde innflytelse, og at Ronald Reagan noen ganger «falt litt ut». Det forhindre imidlertid ikke at et solid flertall av amerikanerne ennå oppfatter mannen som en av USAs store presidenter. En beundring som en fire timer lang miniserie selv i beste sendetid neppe hadde endret ved.

<b>RONALD OG NANCY:</b> Mange mente det var usmakelig å komme med så skarp kritikk mot Ronald Reagan mens han ute av stand til å forsvare seg. Dette bildet ble tatt ved Ronald Reagans 89-årsdag i 2000.
Scanpix