Det har vært mye forvirring rundt hva som egentlig har skjedd med de syv andungene som ble stjålet fra en hage i Florvåg på Askøy forrige fredag. Og det er ennå ikke slutt. Askøyværingen kunne i går melde at Tone Merethe Raad var vitne til at en andemor ble påkjørt og drept på Juvik på Askøy sist lørdag.

– Ble meid rett ned

– Jeg hadde akkurat vært og handlet da jeg ble stoppet av en dame som sa at en andemor med syv unger ville over veien. Før jeg kunne gjøre noe, måtte jeg sette fra meg varene, og da hørte jeg smellet. En bil meiet henne rett ned, sier hun til BT.

Det fatale hadde altså skjedd. Andemoren lå død i veien, og de syv ungene var morløse. Raad kontaktet dyrevernsnemnda, som fikk fraktet andungene til Anne Søfteland i Os, som driver Omplassering Vest, og som har spesialisert seg på trengende fugl. Det var de tre overlevende blant disse som angivelig ble gjenforent med sin mor Andrine tirsdag. Men både Raad og Søfteland er sikre på at det ikke kan være Andrines unger.

– Andrine er en moskusand, og dette var stokkandunger. Jeg så jo også at moren ble drept, så dette kan ikke stemme. I tillegg skjedde dette på Juvik, ikke i Florvåg, sier Raad.

Søfteland bekrefter at andungene var stokkender.

– Andungene hadde en karakteristisk stripe på siden, som er typisk for stokkender. Det kan derfor umulig være Andrines unger. Men ingenting er bedre enn at de har fått en surrogatmor, understreker Søfteland.

Hun kan også fortelle at det står etter forholdene bra til med andungene.

– Men hvor er de syv andungene og fem eggene som forsvant fra Florvåg? Det er og blir et mysterium, sier Søfteland.

VEGAR VALDE