Selskaper som ønsker forskningsplass på stasjonen må antakelig betale mellom 14 og 20 millioner dollar. På sikt vil Nasa selge en tredel av plassen sin til selskaper som ønsker å gjennomføre forskning på fenomener som cellevekst og vekstkontroll, melder The Observer.

— Stasjonen er i bunn og grunn et forskningslaboratorium, sier sjef for den europeiske romfartsorganisasjonens (ESA) kommersielle prosjekter, Maurizio Belingheri.

ESA skal invitere til forslag for bruken av sin andel av ISS på en konferanse i Berlin på onsdag.

Budsjettproblemer For Nasa har ISS-prosjektet allerede kostet fire milliarder dollar mer enn budsjettert. Nasa ønsker imidlertid fart i aktiviteten på stasjonen, til tross for pengemangelen. Utleie av plass til privat forskningsutstyr kan være en finansieringsløsning.

I romstasjonens laboratorium Destiny skal det blant annet forskes på mikrogravitet, stråling, kreft og diabetes. Det amerikanskproduserte romlaboratoriet er det mest sofistikerte som noen gang er bygget. Prisen var 12 milliarder kroner.

ISS er det største menneskelagde objektet i rommet.

Den veier 112 tonn, og måler 51x72x27 meter. Banehøyden er på 400 kilometer. Romstasjonen skal etter planene være komplett i 2006. Den vil være en av de klareste objektene på nattehimmelen.(Origo)