Jan Tystad

Ifølge McCartneys modige søstre, som taler IRA midt imot, var det 12 menn som deltok i overfallet Det var en tidligere «brigadesjef» i IRAs avdeling Belfast som ga ordre til at han skulle stikkes i hjel og den som stakk er en velkjent drapsmann og livvakt i IRAs rekker.

72 vitner

Drapet skjedde en søndags kveld for seks uker siden. Det var fullt i baren, i alt 72 mennesker var der og mange så det som skjedde, men ingen har meldt seg som vitner.

Det man vet er at Robert McCartney våget å protestere mot en av IRA-lederne som var i baren. Slikt gjør man ikke i Short Strand, som en liten katolsk enklave i nærheten av dokkene. Den er omringet av protestantiske boligområder og Det provisoriske IRA har fullstendig kontroll over området.

IRA er blitt fordømt av den britiske og den irske regjering og Sinn Fein lederne Gerry Adams og Martin McGuinness har begge stått offentlig frem og bedt de skyldige melde seg for politiet. De har også fordømt at eventuelle vitner blir skremt fra å melde seg og fortelle hva de så. De vet at straffen for å samarbeide med politiet kan bety døden for dem. IRA har henrettet mange såkalte «angivere».

Svarer ikke

Denne gangen har presset mot IRA vært så sterkt at tre av de 12 som deltok i overfallet har gått til politiet, men de har ikke tilstått. Ifølge The Observer har de tre brukt den vanlige IRA-taktikken under politiforhør: De svarer ikke på spørsmål. De bare sitter der og stirrer i taket eller later som det hele ikke angår dem.

Søstrene McCartney skal til USA denne uken og møte president George W. Bush på St Patricks Day, torsdag. Paula McCartney sier til The Observer: — Jeg er overbevist om at han (Bush) vil støtte våre krav om at vitnene nå må stå frem og fortelle politiet hva de så. Vi vil be ham gjøre det.

President Bush har gjort det klart at han ikke støtter Sinn Fein så lenge IRA fortsetter med kriminell aktivitet.

Flertallet støtter

De fem søstrene McCartney og den dreptes kjæreste Bridgeen støttes av et flertall blant katolikkene i Belfast.

Søstrene McCartney klarer å mobilisere folk nå, men klarer de å tvinge IRA til å slutte med terroren i gettoene? De har fått stor publisitet i mediene både i Irland og Storbritannia og fra internasjonale media. Dette beskytter dem mot hevnaksjoner fra IRA, men hvor lange kan de holde oppmerksomheten rettet mot denne saken? Det gjenstår å se.