JAN TYSTAD

London

Det er den seriøse irske avisen Sunday Independent som hevder dette, og sier i gårsdagens utgave at årsaken skal være frykt for at en gruppe aktivister har truet med å splitte The Provinsial IRA og danne sin egen terrorgruppe.

I den senere tid har IRA trappet opp virksomheten. Både nordirsk og irsk politi er overbevist om at det var IRA som gjennomførte det store bankranet, hvor de fikk med seg 26 millioner pund (310 millioner kroner).

Den irske statsminister Bertie Ahern møtte Sinn Fein-lederne Gerry Adams og Martin McGuinness tirsdag og skal da ha kritisert dem for IRA-virksomhet. I tillegg til bankranet har IRA rekruttert mange unge tenåringer som nye «soldater», de har også trappet opp straffeaksjonene.

Bertie Ahern skal ifølge Sunday Independent vært rasende over utviklingen da Adams og McGuinness hadde møter med ham og Tony Blair for et par uker siden. Da lovet Sinn Fein-lederne en fullstendig avvæpning av IRA, men samtidig visste de at IRA-ledelsen planla en opptrapping

Statsministeren er blitt fortalt av irske etterretningskilder at IRA nå rekrutterer barn så unge som 14 år til våpentrening. Den illegale IRA-hæren har planlagt å bytte ut mesteparten av sine våpen med nye og effektive automatvåpen. De våpnene som de har lagt frem for avvæpningskomiteen har vært gamle våpen. De har åpenbart ingen planer om avvæpning.

IRA-ledelsen har hittil respektert våpenhvilen som ble inngått i 1998. Det har ikke vært bombeaksjoner verken i England eller Irland, men de har fortsatt å holde streng justis og straffe dem som er uenige, ved å skyte dem gjennom kneskålene eller banke dem opp.

Statsministrene Tony Blair og Bertie Ahern hadde håpet å i den politiske prosessen i Nord-Irland i gang igjen ved årsskiftet, men det lyktes ikke. Protestantlederen Ian Paisley nektet å sitte i samme lokalregjering som Sinn Fein, før han fikk bevis for at IRA var villig til å legge ned våpnene.

Slik gikk det ikke. Det er ikke store sjanser til en politisk løsning denne våren og i mai blir det trolig nyvalg. Det blir spennende å se om Sinn Fein kan beholde stillingen som det største katolske partiet etter at IRA trapper opp. De fleste katolikker og protestanter ønsker ikke en ny krig.