Unnskyldningen settes fram i Dublin-avisen An Phoblacht, som regnes som organ for IRAs lovlige politiske fløy, partiet Sinn Fein. Politiske observatører tror erklæringen er ment som et tegn på vilje til å få fredsprosessen i Nord-Irland i gang igjen.

— Vi er føler oss fortsatt helt forpliktet til å bidra til fredsprosessen, og til å overvinne de utfordringer og vansker dette medfører. Det betyr at vi må erkjenne de feil vi tidligere har begått, og innse at vi har påført andre sorg og smerte, heter det i erklæringen.

Erklæringen ble positivt mottatt i London, der Storbritannias minister for Nord-Irland, John Reid, sa at IRA bør følge opp ordene med handling. Den konservative opposisjonens talsmann i nordirske spørsmål, Quintin Davis, sa at erklæringen ikke går langt nok.

IRA står, ifølge offisiell nordirsk statistikk, bak nesten halvparten av 3.600 dødsfall som følge av voldshandlinger under konflikten i den britiskstyrte provinsen. Etter at partene i konflikten inngikk våpenhvile i 1998, har organisasjonen begynt å avvæpne seg selv.

(NTB)