JAN TYSTAD

Fire menn med køller stormet puben Kellys Cellar i Belfast sent fredags kveld, angrep Bobby Tohill, slo ham ned og prøvde å kidnappe ham. Politiet ble varslet. De stanset bilen med den kidnappete og arresterte fire IRA-medlemmer.

Politisjefen i Nord-Irland, Hugh Orde, forklarte etterpå at de fire var kjente medlemmer av IRA og at kidnappingsforsøket viser at den illegale organisasjonen er aktiv og fortsatt terroriserer visse områder i Belfast. Slike straffeaksjoner er et brudd på fredsavtalen, den såkalte langfredagsavtalen fra 1998, der det sies at illegale grupper skal la seg avvæpne, de skal holde fred og ikke straffe sivile.

Bobby Tohill, som de forsøkte å kidnappe, tilhører utbrytergruppen INLA. IRA har anklaget ham for å ha drept en av deres medlemmer, Danny McGurk, i august i fjor. De planla å ta hevn fredag.

Tohill sier til irske aviser at anklagene mot ham er uriktige og at de fire som forsøkte å kidnappe ham, planla å ta ham med til den irske republikken og henrette ham der.

En talsmann for den irske regjering sier til den britiske søndagsavisen The Observer at kidnappingsforsøket har satt fredsprosessen to år tilbake. Det vil øke protestantenes motvilje mot samarbeid og viser også at IRA ikke følger sin egen våpenhvile. Kidnappingen har gitt protestantene ammunisjon for å fortsette sin motstand mot å dele makten med katolikkene.

Ian Paisley jr, som er sønn av den protestantiske fanatikerpresten med samme navn, uttaler at kidnappingen «viser at vi hadde rett når vi ikke ville sitte i samme regjering som Sinn Fein».

I dag holdes det nye forhandlinger mellom de politiske lederne i Nord-Irland, den britiske og den irske regjering i den gamle parlamentsbygningen Stormont i Belfast, for å vurdere om det er mulig å gjenskape lokalregjeringen som ble satt inn som et resultat av langfredagsavtalen i 1998. Denne regjeringen ble oppløst i fjor og styringen av Nord-Irland overtatt av regjeringen i London.

Straffeaksjonen som IRA gjennomførte fredag mot Bobby Tohill gjør det helt usannsynlig at politikerne skal komme til noen enighet i dag Hvis ikke langfredagavtalen kan gjennomføres, kan IRA bli fristet til å avblåse våpenhvilen. Det er grupper innenfor organisasjonen som ikke synes at Sinn Fein-lederne Gerry Adams og Martin McGuinness har oppnådd mye ved sin politiske aktivitet. De sitter ikke lenger i en lokalregjering og det er helt uklart når den kan gjenopprettes.