I en erklæring gjengitt i torsdagens utgave av den republikanske avisen An Phoblact legger IRA hele ansvaret for de nye problemene i fredsprosessen på Storbritannias statsminister Tony Blair. Blair stiller absolutte krav som IRA umulig kan godta, het det her.

Den britiske regjeringssjefen har krevd at IRA må innse at det ikke lenger en mulig å føre en væpnet kamp i Nord-Irland parallelt med den politiske. Talsmenn for den britiske og den irske regjeringen sa seg torsdag "skuffet, men ikke overrasket" over IRAs svar.

Overskygget

En delegasjon fra IRAs politiske fløy Sinn Fein skulle møte Storbritannias minister for Nord-Irland Paul Murphy for å drøfte fredsarbeidet.

Men IRAs rolle ble torsdag overskygget av mindre og mer mystiske væpnede grupper.

IRA-veteranen Martin McGuinness sa dagen før at han ikke lenger betrakter seg som en kriger med Storbritannia som fiende. McGuinness, som har vært regnet som Sinn Fein-lederen Gerry Adams' nestkommanderende og nærmeste forbundsfelle, sa i et dokumentarprogram på britisk fjernsyn at han nå vil arbeide politisk for å forhindre krig.

Nordirsk politi avhørte torsdag åtte menn med forbindelser til Ulsters Frivillige Styrke UVF, en protestantisk ekstremistgruppe som hevder den har overholdt sin egen ensidige våpenhvile siden 1994. De ble avhørt om våpen, radioutstyr og ansiktsmasker som politiet beslagla utenfor Belfast onsdag kveld.

Felle

På omtrent samme tid ble tre personer fra den rivaliserende Ulsters Forsvarsforbund UDA arrestert, etter at politiet hadde lokket dem i en felle. Både UDA og UVF består av ekstreme lojalister, det vil si protestanter som slåss for at Nord-Irland skal forbli en del av Storbritannia og mot de radikale katolikkenes krav om et forent, republikansk Irland.

— Vi gjør det vi kan for at samfunnet skal bli kvitt disse gruppene, for å redusere den trusselen de utgjør mot sine egne (protestantiske) samfunnsgrupper og de (katolske) nasjonalistiske gruppene, sa Belfast-politiets sjef Alan McQuillan til BBC torsdag.

Den gamle nordirske politistyrken RUC skiftet for ett år siden navn til PSNI, som ledd i et reformarbeid der målet var å gi provinsen en politistyrke som tjente så vel protestanter som katolikker. Katolikkene hadde lenge klaget over at RUC var helt dominert av protestanter.

(NTB)