John Bellinger, som er rådgiver i justisdepartementet i Washington, sa tidligere i uken at ICRC får besøke alle de fengslede på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba. Men han medga at dette ikke gjelder alle andre fanger i USAs varetekt rundt om i verden.

– Vi ønsker opplysninger om disse menneskene og adgang til å komme i kontakt med dem, sa ICRCs talsmann Florian Westphal til nyhetsbyrået AFP fredag. Røde Kors er i løpende kontakt med regjeringen i Washington om dette, tilføyde han.

Bekymret

Westphal understreket at ICRC helt siden tidlig i fjor har gitt offentlig uttrykk for sine bekymringer for fangene i USAs varetekt.

– Dette er et tema som vi jevnlig tar opp når vi har kontakt med USAs regjering, framholdt ICRC-talsmannen.

I henhold til Genèvekonvensjonen om krigsfangers rettigheter skal slike fanger kunne få besøk fra Røde Kors. Da John Bellinger torsdag ble spurt om ICRC får besøke alle fangene i Guantanamo-leiren, svarte han bekreftende.

Men på oppfølgingsspørsmålet om dette også gjaldt alle andre som holdes innesperret i tilsvarende sammenheng andre steder, var svaret et kort og klart «nei». Dermed blusset internasjonale bekymringer for USAs respekt for folkeretten opp igjen.

Hemmelig

Utenriksminister Condoleezza Rice gjorde sitt beste for å dempe bekymringene og fastslå at amerikanerne respekterer folkeretten, da hun tidligere denne uken var på rundreise i Europa. Hun ble møtt med spørsmål om USAs hemmelige fengsler og fangetransporter.

Polen var hovedbase for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs avhør av terrormistenkte. Fengslingen og avhørene hadde et slikt omfang, at polske myndigheter måtte være klar over hva som foregikk, mener menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch.

FNs Kosovo-ombud, den polske juristen Marek Antoni Nowicki, sa fredag at USA driver et fengsel i Kosovo som ligner Guantanamo-leiren. Fengselet kalles Bondsteel og ligger øst for hovedstaden Pristina, sa Nowicki til den tyske avisen Berliner Zeitung.