IBMs forskere har utviklet en prosess som justerer de flytende krystallene som brukes i LCD-skjermer på en mer effektiv måte. Den nye teknikken skal gi bedre billedkvalitet og senke prisene. Den nye metoden skyter atomer mot et tynt lag av karbon og lager tynne rader av atomer. Når flytende krystallmolekyler legges til, fester de seg til karbonatomene og ordner seg i rader. Den nye metoden gir bedre kvalitet og minsker produksjonstiden betraktelig.

Teknikken som hittil er brukt er 95 år gammel, og anvender et fløyelsklede og gnir krystallene utover en overflate. Metoden virker, men er ikke fullt ut forstått. Noen ganger lager prosessen riper i overflaten. Feilene oppdages ikke før sent i produksjonsprosessen.

— Erstatning av gnimetoden har vært et hellig gral i produksjonen av flatskjermer, sier forskeren som leder prosjektet Praveen Chaudhari til Reuters.

LCD-skjermer anvendes i bærbare PCer, og i økende grad til flatskjermer for skrivebordet. IBM har beskrevet forskningen i tidsskriftet Nature.(Origo)