• Jeg trodde ikke vi hadde fått prisen, for det kom ingen telefon. Derfor ble jeg veldig overrasket, sier lederen for Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed ElBaradei, etter å ha fått Nobels fredspris for 2005.

— Denne prisen viser at atomvåpen fortsatt er en farlig trussel for verden, og den verdsetter internasjonal samarbeid om å få kontroll over atomenergien, sa ElBaradei på en pressekonferanse i Wien.

— Prisen vil styrke min og mine kollegers vilje til å finne og fortelle sannheten. Vi har ingen skjult agenda, utenom det å finne frem til sannheten om atomenergi, fortsatte han.

I fjor ble fredsprisen røpet før kunngjøringen. Nobelkomiteen bestemte seg derfor for ikke å fortelle prisvinneren om prisen før den offisielle kunngjøringen. Dermed ante ikke ElBaradei noe da han så kunngjøringen på tv.

— Jeg så tv sammen med min kone klokken 11, og trodde ikke vi hadde fått prisen fordi ingen hadde ringt meg på forhånd. Da jeg oppdaget at vi fikk den, hoppet jeg opp og klemte henne, full av stolthet og glede.

Pengene vil bli brukt til en god sak, understreker ElBaradei, uten å ville gi nærmere detaljer.

Fredsprisvinneren ble kunngjort av Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs i Oslo klokken 11.

— Kontroll med atomenergi er akkurat en slik type sak som Alfred Nobel mente burde belønnes med en pris, påpekte Mjøs.

Deler prisen

Prisen skal deles i to like deler mellom organisasjonen og lederen, Mohamed ElBaradei.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA arbeider for fredelig utnyttelse av atomkraft, forhindre spredning av kjernevåpen og hindre at teknologien blir misbrukt til militære formål.

Byrået gjennomfører også forskning på praktisk bruk av atomenergi på områder som landbruk, industri og medisin. Organisasjonen deler kunnskapen og ekspertisen blant sine medlemmer, i særlig grad til utviklingsland.

IAEA har hatt høyprofilerte roller i å overvåke overholdelsen av internasjonale avtaler og resolusjoner, i den siste tiden særlig i Irak, Nord-Korea og Iran.

Konflikten om Irans atomprogram er det mest brennhete spørsmålet IAEA jobber med for tiden.

Presset av USA

USA har lagt press på IAEA for å forsøke å få dem til å velge en tøffere linje overfor regimet i Iran. USA hever Iran arbeider med å utvikle kjernefysiske våpen.

Etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 tok USA initiativ til en økning av IAEAs budsjett. President George W. Bush beskrev IAEA som en viktig aktør i kampen mot terrorisme.

IAEA har gjentatte ganger advart mot farene for at terrorister tar i bruk kjernefysiske våpen.

Egypteren Mohamed El Baradei ble i juni valgt til en tredje periode som leder av IAEA etter at USA trakk sin motstand mot ham. USA har vært kritiske til El Baradei på grunn av hans syn på Irak-konflikten. ElBaradei og IAEA mente våpeninspeksjonene burde fortsette.

— Jeg er ekstatisk, sier fredsprisvinnerens kone Aida ElBaradei på telefonen til CNN.

På forhånd var det IAEA som topper oddslistene, tett fulgt av den finske fredsmekleren Martti Ahtisaari. Den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo på tredjeplass med 5 i odds, fulgt av de amerikanske senatorene Richard Lugar og Sam Nunn med odds på 7.

- Stolteste dag noensinne

Dette er trolig den stolteste dagen for IAEA og generaldirektør ElBaradei noensinne, sier IAEAs talskvinne Melissa Fleming til NTB.

Jubelen sto i taket inne på Flemings kontor da Nobelkomiteens formann Ole Danbolt Mjøs kunngjorde at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og byråets leder Mohamed ElBaradei er tildelt årets fredspris.

– Jeg tipper at ElBaradei er målløs akkurat nå, men han vil nok snart uttale seg, sa Fleming mens begrunnelsen for årets tildeling fremdeles ble lest opp på fjernsynsskjermen i bakgrunnen.

IAEAs talskvinne sverger på at de ikke hadde regnet med å få fredsprisen, selv om de var skyhøy favoritt i år.

– Nei, dette ventet vi ikke, sier hun.

– Hver og en av de 2.200 ansatte i IAEA vil være overrasket og svært takknemlige for denne prisen. Alle vil anse dette som et av de største øyeblikkene i IAEAs historie, sier Fleming.

VINNER: Mohamed ElBaradei i IAEA.