Rapporten som IAEA-sjef Mohamed ElBaradei overleverer til FNs sikkerhetsråd fredag ettermiddag inneholder ingen store overraskelser, sier diplomater knyttet til IAEA. Dermed går startsignalet for nye runder i dragkampen mellom stormaktene om hvilke straffetiltak, om noen, som skal iverksettes mot Iran.

FNs sikkerhetsråd vedtok 29. mars en resolusjon som ga Iran frist til 28. april med å stoppe sine forsøk med anriking av uran, en teknologi Iran selv sier bare har til hensikt å skaffe brensel til planlagte atomreaktorer. Vestlige stormakter hevder Iran prøver å skaffe seg atomvåpen.

Nekter å bøye av

Iran har konsekvent nektet å bøye av for presset, og i rapporten ElBaradei fredag ettermiddag overleverer Sikkerhetsrådet og landene i IAEA-styret har han ikke noe annet valg enn å konstatere at Iran ikke har etterkommet FNs krav.

– Gud være lovet, vi er en kjernefysisk stat. Vi vil ikke bøye oss for urettferdighet og press. Hvis noen planlegger å angripe det iranske folkets rettigheter, skal vi stemple dem med skam og beklagelse, sa Ahmadinejad i en tale i det vestlige Iran torsdag.

– FN må reagere

Irankrisen er også tema på NATOs uformelle utenriksministermøte i Bulgarias hovedstad Sofia. USAs utenriksminister Condoleezza Rice slo an tonen torsdag kveld: Dersom FNs sikkerhetsråd skal være troverdig, må det reagere overfor Iran. Sikkerhetsrådet må gjøre det klart for iranske myndigheter at det ikke kan trosse verdenssamfunnets vilje uten å måtte betale for det, understreket Rice.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser også svært alvorlig på situasjonen.

– Alle tegn på å ikke følge opp Sikkerhetsrådets bestemmelser er noe Norge ser på som veldig alvorlig. Det må gjøres helt klart, sa Støre til NTB under utenriksministermøtet i Sofia.

Dragkamp

USA ønsker en resolusjon i Sikkerhetsrådet som åpner for sanksjoner mot Iran, men møter motstand fra Russland og Kina, som gjentatte ganger blankt har avvist å bruke militær makt mot Iran.

NATO-møtet i Sofia er også en arena for denne dragkampen. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal fredag formiddag, bare timer før Mohamed ElBaradei legger fram sin rapport i Wien, orientere sine kolleger fra NATO-land om Russlands arbeid med Iran-krisen. Observatører vil følge nøye med for å se om det er tegn til diplomatisk bevegelse.

USA vil prøve å få til et møte om Irans atomprogram i New York 9. mai med utenriksministrene fra de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet, USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina, opplyser kinesiske og amerikanske diplomater.