Massakren på Gutenberg-skolen i Erfurt i det østlige Tyskland er den verste i tysk historie siden 2. verdenskrig.

Tidligere har politiet opplyst at 18 mennesker mistet livet, men lørdag ble dødstallet nedjustert: 13 skoleansatte, en politimann og to elever ble funnet skutt og drept inne i skolen. De døde elevene var en 14 år gammel jente og en 15 år gammel gutt. I tillegg tok den antatte gjerningsmannen sitt eget liv.

Familie i samtaler

Politiet sa de hadde brukt natten på samtaler med familien til 19-årige Robert Steinhaeuser, som er mistenkt for massedrapene. Politiet undersøker fortsatt om det kan ha vært to gjerningsmenn, ifølge BBC.

19-åringen var elev ved skolen, men ble utvist fordi han ved flere anledninger skal ha forfalsket helseattester for å slippe eksamen, ifølge politiet.

I Erfurt er folk i sjokk etter fredagens blodbad. De 200.000 innbyggerne sliter med å forstå hva som får en 19-åring til å oppsøke sin skole med pumpehagle og skyte ned uskyldige lærere, elever og politifolk.

Familien til 19-åringen har fortalt at han hadde våpenlisens og var medlem av en skyteklubb.

Den eneste måten å få våpenlisens på er å gå gjennom våpentrening i seks til ni måneder.

Avisen Bild trykket lørdag et bilde av en helt vanlig tenåring, med kort og imøtekommende smil. Bild skriver at han bodde sammen med moren sin og at faren bor annetsteds. Han skal ha hatt et dårlig forhold til begge foreldrene sine.

Gode karakterer

— Han hadde gode karakterer, sier 18-årige Isabelle Hartung.

— Han sa en gang til meg at han ønsket å bli berømt. Når jeg tenker på dette i dag, blir jeg skremt, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge tysk politi skjøt han seg selv idet tysk politi stormet klasserommet hvor han hadde gått i dekning.

De skal ha funnet 500 patroner like ved ham, som politiet tror han hadde planlagt å bruke før han tok livet av seg selv.

Mer enn 1000 mennesker møtte opp til en minnestund i Erfurts kirker fredag kveld. Sørgende plasserte lørdag morgen flere hundre blomster foran Gutenberg-skolen og foran rådhuset i middelalderbyen som ligger 32 mil sør for Berlin.

— Det er den mørkeste dagen i vår bys historie. Jeg skulle ønske vi kunne skru klokken tilbake, sa ordfører Manfred Ruge til tysk fjernsyn.

Maskert og svartkledd

Maskert og kledd i svart jaget 19-åringen lærere og kontoransatte rundt i korridorene og skjøt dem med pumpehagle. Politiet tror det var lærere han var ute etter, og at drapene på to medelever derfor ikke var planlagt.

Politiet fant lik av lærere inne på toalettene. De hadde prøvd å gjemme seg ved å stå oppe på dolokkene. Seks lærere klarte å redde seg unna med lettere skader.

— Det var lik overalt i korridorene, sier 18-årige Thomas Rethfeldt til Reuters. Læreren hans ble skutt i hodet da hun åpnet klassedøren ut til korridoren hvor hun hørte skudd.

Den tyske statsministeren Gerhard Schröder har planlagt å reise til Erfurt i helgen.

Ei jente blir fulgt vekk fra Gutenberg skole i Erfurt av familien sin etter å ha sluppet unna blodbadet inne i skolen fredag formiddag.
FOTO: AP/SCANPIX