USAs president Barack Obama innrømmer at han har begått feil i forbindelse med nominasjonen av Tom Daschle som helseminister.

«I screwed up», var uttrykket presidenten selv brukte i et intervju med TV-kanalen CNN tirsdag.

– Jeg ønsker ikke å sende et budskap til det amerikanske folk om at det er to sett med regler, ett for mektige mennesker, og ett for vanlige folk som jobber hver dag og betaler skatt, sa Obama.

Bakgrunnen for innrømmelsen var Daschles beslutning om å trekke sitt kandidatur til ministerposten, etter tidligere å ha innrømmet at han for noen år tilbake betalte for lite skatt.

Se også: Slik ser det ut når historiens ironi slår deg i fjeset...

Se intervjuet her. Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Klar tale Daschle betalte i januar tilbake hele beløpet på om lag 890.000 kroner i restskatt og 83.000 kroner i renter.

Senatet besluttet likevel at saken måtte granskes før han eventuelt kunne godkjennes som helseminister. Den belastningen ville blitt for stor for Daschle, som tirsdag sa han trakk seg for ikke å ta for mye av oppmerksomheten til Obamas ferske administrasjon.

Presidenten gjentok i flere TV-intervjuer at han tar ansvar for feil som er begått i forbindelse med Daschles nominasjon. Det var overraskende klar tale fra en med adresse Det hvite hus, hvor vagere formuleringer som «feil er blitt begått» tradisjonelt har vært foretrukket.

Valgløfte Et av Obamas løfter i valgkampen var å luke vekk korrupsjon fra amerikansk politikk, noe som gjør det viktig å ikke gi inntrykk av at han er villig til å overse skatteunndragelser blant egne medarbeidere.

Spørsmålet er om Obamas troverdighet i denne typen saker allerede er svekket. Samme dag som Daschle trakk seg, måtte Nancy Killefer si fra seg muligheten til å bli budsjettsjef i den nye regjeringen på grunn av manglende innbetaling av skatt for noen år tilbake.

I tillegg er det blitt avslørt at finansminister Tim Geithner har gjort seg skyldig i skatteunndragelse, men han har likevel fått beholde ministerposten etter å ha blitt godkjent av Senatet.

Tom Daschle måtte tirsdag gi opp håpet om å bli USAs helseminister. President Barack Obama medgir at han har begått feil i forbindelse med nominasjonen av Daschle.
JEFF HAYNES

Lederlønninger I tirsdagens TV-intervjuer tok Obama også opp spørsmålet om lederlønninger, som i likhet med skatteunndragelsene kan provosere vanlige amerikanere som merker virkningene av finanskrisen.

Obama sa han vil stille betingelser til størrelsen på lederlønningene i selskaper som får støtte fra staten. Endringer i reglene for lønnsutbetalinger i disse selskapene skal legges fram onsdag.

Videre understreket presidenten i et intervju med TV-selskapet Fox at han ikke ønsker å gi inntrykk av at USA vil føre en proteksjonistisk handelspolitikk. Han åpnet for å endre en oppfordring om å «kjøpe amerikansk» i den nye tiltakspakken for økonomien.

– Jeg tror det vil være en feil, på et tidspunkt hvor verdensomspennende handel reduseres, å sende et budskap om at vi bare tenker på oss selv, og ikke på verdenshandelen.

Skader denne saken Barack Obama? Si din mening her.