Like over klokken 04.00 norsk tid, til tonene av U2s "Beautiful Day", entret Barack Obama hockeyarenaen "The X" i Saint Paul, Minnesota. Saint Paul er ikke stort større enn Bergen. Inne i hallen ventet 17.000 ekstatiske tilhengere. Utenfor sto ytterligere 15.000 som ikke fikk plass da Obama erklærte:

— Jeg kommer til å bli Demokratenes kandidat til presidentvervet i USA.

Han takket sin bestemor, roste Hillary Clinton og langet ut mot republikanerkandidaten John McCain. Obama avviste at rivaliseringen mellom ham og Clinton har splittet Demokratene.

— Hillary Clinton har gjort meg til en bedre kandidat (...) På grunn av vår valgkamp har mange mennesker stemt for første gang. Vi er blitt sterkere, sa han.

Clinton gir seg ikke

— Jeg vil benytte anledningen til å gratulere Barack Obama og hans ekstraordinære valgkamp. Han har fått flere mennesker opptatt av politikk og gjort partiet vårt sterkere, mer levende. Jeg er beæret over å kunne kalle ham min venn, sa Hillary Clinton da hun entret talerstolen i New York klokken 03.35 norsk tid.

Men hun erklærte ikke at hun gir opp presidentkampen:

— Jeg tar ingen avgjørelser i kveld. Nå skal jeg tenke meg om og gjøre det som er best for partiet og for landet, sa Clinton.


Still spørsmål om USA-valget til vårt ekspertpanel: Nina Berven, Terje Sørensen eller Sandra Braman.

Allerede før valglokalene stengte i Montana og South Dakota, de siste to statene som gjennomfører primærvalg, manglet Obama bare en håndfull delegater for å nå det magiske tallet 2118: Oppslutningen som skaffer ham flertall på Demokratenes nominasjonsmøte.

— Endret historien

Opptellingen i South Dakota begynte klokken 03.00. Hillary Clinton vant denne staten, uten at det hjalp henne det spor. Prognosene gjorde det tidlig klart at Obama vil få nok stemmer til å samle minst 2118 landsmøtedelegater. Obama vant også Montana i natt.

Sjekk delegatfangsten her.

Siden USA fikk sin grunnlov for 232 år siden, har afroamerikanerne kommet langt. Den første amerikanske presidenten, George Washington, var slaveeier. Nå kan en afroamerikaner overta det mektigste embetet i verden.

— Uansett hva som skjer fra nå i dette racet: Barack Obama har endret historiens gang, sier David Gergen, en av CNNs faste politiske analytikere.

McCain kritiserte Bush

Det nest siste hinderet for Obama har til nå vært Hillary Clinton. Hun kan fortsatt få en rolle i valgkampen. Ifølge CNN skal hun ha antydet at hun vil kunne takke ja til visepresidentvervet.

— Jeg forplikter meg til å gjøre det som skal til for at vi skal ta tilbake Det Hvite Hus, sa Clinton i natt.

Den republikanske presidentkandidaten John McCain gikk på talerstolen i New Orleans i natt og markerte starten på hovedduellen: McCain mot Obama i kamp om presidentvervet.

For McCain blir det viktig å distansere seg mest mulig fra George W. Bush, som for tiden er mindre populær i USA enn Nixon var på slutten av sin presidenttid. McCain brukte da også mye tid på å markere avstand til den sittende presidenten.

Obama fastslo at McCain har stemt for Bushs politikk i 95 prosent av sakene i Senatet.

— Man kan sette mange merkelapper på McCains politikk i forhold til Bushs. Men forandring er ikke en av dem, sa Obama.

Har du spørsmål om USA-valget? Spør vårt ekspertpanel: Nina Berven, Terje Sørensen eller Sandra Braman.

Hvem tror du blir president? Barack Obama eller John McCain.

JASON REED / REUTERS
BRENDAN MCDERMID / REUTERS