ERLING VESTER JAKOBSEN

Det er kinesernes største årlige fest: Månenyttåret. I kveld samles familiene og mange har reist tusenvis av kilometer for denne familiefesten. Og alle, i hvert fall i Nord-Kina, spiser jiaozi, dumplings, som er hakket kjøtt og grønnsaker bakt inn i deig som kokes. I gamle dager ble det puttet mynter i noen jiaozi, etter samme prinsipp som vi putter mandel i grøten. De som fikk myter i munnen ville bli rike i det nye året. Nå brukes små kinesiske dadler i stedet for mynter.

Nyttår handler om familie, lykke og hell, rikdom og alt det som skal komme i det nye året. Derfor er det tallrike tradisjoner forbundet med det kinesiske nyttåret. Og kineserne har tid til å feire dem, for de har fri fra nyttårsdag, 22. januar, til 28. januar.

Sammen i templene

Nyttårsaften skal man holde seg våken til etter midnatt. Like greit, for det er ikke enkelt å få sove. Rakettene får lydbildet til å minne om en borgerkrig, selv i de store byene der det er forbud mot fyrverkeri.

Nyttårsdag sendes det også opp fyrverkeri. Men det viktigste som skjer nyttårsdag er at familiene sammen går i templene for å brenne røkelse, og de går på tempelmarkedene som nå er gjenåpnet etter å ha vært stengt i en årrekke etter kommunistenes maktovertagelse.

På nyttårsmarkedet er det bitende kaldt og et sant kaos av mennesker. Her er det boder som selger apefigurer og alskens «uunnværlige» effekter. Saueeffektene fra i fjor er på salgt — nå er det bare aper som gjelder. Og her er akrobater og dansetrupper som opptrer som på de gamle europeiske klostermarkeder.

Ikke overtroiske, men...

Nyttårsdag er etter kinesernes mening årets viktigste dag. Og mye som skjer nyttårsdag får avgjørende betydning for resten av året. Man gjør ikke rent nyttårsdag - for da kan du feie ut lykken. Man vasker ikke håret, for man kunne jo komme til å vaske lykken ut av håret. Man bruker ikke kniver og sakser, selv ikke til matlaging, for man kunne komme til at skjære over lykketrådene. Og kinesere, som ellers er storforbrukere av medisin, tar ikke pillene sine nyttårsdag - for tar man medisin den dagen vil sykdommen ikke slippe taket resten av året. Krangle skal man heller ikke. For det skal ikke brukes ord som forbindes med ulykke og uhell.

De fleste kinesere sier at de ikke er overtroiske. Men de holder nå tradisjonene like vel.

Fest i 40 dager

Også på skikken med de røde konvoluttene. Nyttårsdag eller under nyttårsfestene, gir besteforeldre røde konvolutter med penger til barnebarna sine. Venner gir hverandre røde konvolutter med penger. Og på jobben får mange ansatte røde konvolutter avsjefen - kanskje med en hel ekstra månedslønn i.

På det nye årets andre dag besøker nygifte kvinner sine foreldre og har gaver med.

På årets femte dag skal alle være hjemme. Det er rett og slett uhøflig å besøke andre enn familien den dagen.

Hele herligheten slutter med Lanternefesten på den 15. dag i månekalenderens første måned, i år 5. februar. Da tennes de røde lyktene som mange allerede har hengt opp.

Selv om kineserne kun i prinsippet har fri fra jobben i en uke, regner man med at Vårfestivalen, som den normalt kalles, tar omkring 40 dager og først slutter sist i februar.

I denne perioden drar de fleste kinesere «hjem». Man samles hos foreldre eller besteforeldre. Men mange må gi opp å holde familiesammenkomsten nyttårsaften og vente noen dager eller uker, simpelthen fordi det kinesiske transportsystemet ikke klarer å ta unna den kolossale folkevandringen.

Falske billetter

Kineserne foretar til sammen 1,9 milliarder reiser i de 40 dagene Vårfestivalen varer. Og selv om billettpriser til busser, tog og fly ofte heves da, er det en voldsom svartebørshandel med billetter bl.a. ved hovedjernbanestasjonen i Beijing, der titusenvis av studenter og arbeidere forsøker å få billetter til hjemreisen i siste øyeblikk.

De kinesiske jernbanene opplyser at det er behov for 9000 ekstratog om dagen, men de kan kun stille med 4500. Tidligere i måneden fant Beijings politi et lager med 16.000 forfalskete togbilletter, og siden 2. januar har kinesisk politi arrestert 4339 personer, mistenkt for produksjon av falske togbilletter. Bare i Beijing er det arrestert 1600 illegale billettselgere.

Men selv om billetten er i orden, er det ikke sikkert man kommer får være med toget. Etter at kinesiske myndigheter i helgen kunngjorde at det nå var funnet nok en sars-pasient i Guangdong-provinsen, skjerpes nå overvåkingen på jernbanestasjoner og flyplasser. Alle med en temperatur over 37,5 grader, målt ved en skanning, undersøkes nærmere, og hvis temperaturen er over 38 grader, nektes all adgang til offentlig transport.

RØDE LYKTERS FEST: Feiringen av det kinesiske nyttåret avsluttes først den 15. dag i månekalenderens første måned, i år 5. februar. Da tennes de røde lyktene som mange allerede har sørget for å få i hus. I alle mulige størrelser.<p/> FOTO: CHINA PHOTO/SCANPIX