I alt 250 personer i SAS-systemet på Flesland har mottatt permitteringsvarsel. Det er trukket tilbake i dag — men kan gjelde i fra i morgen igjen, opplyser stasjonssjef Trond Stenersen i SAS Ground Services.

— Alt avhenger om vi er åpen i morgen. Vi har også en plan om redusert operasjon. Noen vil bli permittert, i så fall. Dette er en vurdering som gjøres fra time til time og dag til dag. Det er en forferdelig situasjon for alle, sier Stenersen.

Han opplyser at Bergen er den 4. største SAS-destinasjonen i verden.

— Tapet er stort.

De foreløpige prognosene for dagene som kommer ser dystre ut.

— Det ligger an til at Stavanger og Bergen rammes først av den nye askeskyen, sier Stenersen.

De første morgentimene på Flesland har vært forholdsvis rolige.

Ingen inntekter

Flyselskapene Norwegian og Widerøe, som har 2000 og 1400 ansatte, vil mandag vurdere om også de skal sende ut permitteringsvarsler.

— Akkurat nå har vi ingen inntekter og nesten alle utgiftene, og slik kan det ikke vedvare. Da går vi dukken veldig fort, sier Richard Kongsteien, Widerøes kommunikasjonsdirektør.

Harald Horn, daglig leder for Norport Handling i Bergen, sier permittering er nødvendig når det blir stopp i aktiviteten.

— Vi beklager selvfølgelig effekten for våre ansatte, men dette er tiltak vi gjør for å sikre bedriften og arbeidsplassene på lengre sikt. Dette er en situasjon helt utenfor vår kontroll, og vi kan ikke gjøre annet et å følge med på beslutningene som Avinor og Luftfartstilsynet tar, sier Horn.

- Pengene renner ut Vegard Einan er nestleder i Parat Luftfart, den største organisasjonen for arbeidstakere i norsk luftfart. Einan mener myndighetene snarest må komme med en krisepakke til bransjen.

— Økonomien i flyselskapene er hardt presset allerede, og nå renner pengene ut. Et stopp over lengre tid vil gjøre det uhyre vanskelig å komme på fote igjen for mange selskaper, sier han.

— Hva mener du en krisepakke bør inneholde?

— Vi har tenkt på mange ting, men de konkrete tiltakene er det bransjen og myndighetene som sammen må komme frem til. Det viktige nå er å raskt komme i dialog, sier Einan.

Han anslår at et sted mellom 10.000 og 20.000 ansatte i bransjen vil være permittert denne uken.

— Myndighetene har kommet med bankpakker og andre krisepakker, men virkningene av denne krisen er langt mer akutte enn problemene for industrien under finanskrisen, sier Vegard Einan.