Eks-president Bill Clinton (bildet) og hans motstander fra valget i 1996, Robert Dole (bildet), er nok en gang blitt enige om å være uenige. Denne gang ikke for å vinne stemmer, men for å bli et godt betalt krydder i USAs beste tv-magasin CBS' «60 Minutes».

Demokraten Clinton har lenge vært satt i forbindelse med forskjellige tv-program, men har dementert alle rykter om at han skulle være Talkshowvert eller styre et politisk program sent på kvelden. Dole har vært stjerne i flere tv-reklamer.

De to politiske veteranene har akseptert et tilbud om å delta i ti program, det første allerede i kveld og det siste når se-songen avsluttes i mai. Informerte kilder opplyser at Clinton får 100.000 dollar pr. innslag, mens Doles honorar antakelig er en smule mindre. Han er ikke eks-president, men bare eks-senator.

Arbeidet blir overkommelig. Den ene skal skrive et 45 sekunder langt innlegg, som så sendes til den andre som får samme tid til å svare. Deretter får begge 15 sekunder til å svare igjen. Den totale tiden på to minutter forhindret imidlertid ikke Clinton i å hevde at det dreier seg om en sivilisert debatt, som vil ha folkeopplysning som mål. Dole mente at det ble underholdende, men også opplysende om temaer som opptar seerne.

For ikke å fornærme de to, hvis selvsikkerhet ikke mangler noe, vil innslaget den ene uken bli kalt Clinton/Dole og neste Dole/Clinton. Etter å ha vært bitre motstandere i presidentvalget for syv år siden, da Clintons seier var gitt på forhånd, har de to mennene utviklet en nær forbindelse båret på gjensidig respekt.

De regnes begge som skarpe debattanter og har minst en ting til felles. Begge er gift med senatorer. Hillary Clinton ble valgt for New York i 2000, og Elizabeth Dole representerer North Carolina siden valget i fjor.

Bill Clitnon (t.v.) og Bob Dole. ARKIVFOTO: REUTERS