Køen av over 50.000 mennesker beveget seg langsomt frem mot Westminster hall, dit kisten med den avdøde dronningmoren ble brakt i en høytidelig prosesjon gjennom Londons gater fredag.

Myndighetene hadde opprinnelig planlagt å stenge Westminster Hall fredag kveld, men åpnet palasset på nytt lørdag morgen, for å gi alle en mulighet til å ta et siste farvel med den folkekjære dronningmoren.

Hun døde sist lørdag 101 år gammel og skal begraves ved Westminster Abbey tirsdag.

Åpner for Camilla?

Lørdag ble det kjent at prins Charles venninne Camilla Parker Bowles er blitt invitert i begravelsen av dronning Elizabeth II. Dermed har det oppstått spekulasjoner om dronningmorens død kan bane veien for et ekteskap mellom tronarvingen og Parker Bowles.

-Hun (Parker Bowles) kjente dronningmoren godt, og det er derfor både riktig og passende at hun er til stede, sa en talskvinne for Buckingham Palace.

Dronningmorgen, som hadde en sterk innflytelse på prins Charles, hadde en tradisjonell og konservativ holdning til skilsmisser og skal ha frarådet et ekteskap mellom Charles og Camilla. Etter at dronningmoren døde, har enkelte aviser skrevet at veien nå ligger åpen for at de to kan inngå ekteskap.

Storslått prosesjon

Prosesjonen fredag ble betegnet som den mest storslåtte og formelle siden Winston Churchill, britenes statsminister under annen verdenskrig, ble begravet i 1965. Av kongelige begivenheter kan den bare sammenliknes med begravelsen til dronningmorens mann, kong George VI, for 50 år siden.

Prinsesse Dianas begravelse hadde ikke den samme formelle pomp og prakt som prosesjonen fredag. Likevel mener flere britiske kommentatorer at unge prinsesse Dianas død utløste en sterkere og mer langvarig landesorg enn tilfellet er nå. Dronningmoren hadde levd et langt og rikt liv, mens Diana ble brutalt drept i en bilulykke i Paris i september 1997.

To dødsfall

Alles øyne var fredag rettet mot de unge prinsene, William og Harry, som nå gjenopplevde sorgen etter å ha mistet moren. De gikk rett bak kisten, sammen med sin far prins Charles, og flere andre medlemmer av den britiske kongefamilien.

På toppen av kisten lå et kort med en siste hilsen fra datteren, dronning Elizabeth, "In loving memory, Lilibet". For om lag syv uker siden døde også dronningens søster, prinsesse Margaret. Dødsfallene i kongefamilien har kastet en lang skygge over sommerens jubileumsmarkering av dronning Elizabeths 50 år på tronen.

TIL DRONNINGMORENS ÆRE: Tusenvis av mennesker ønsket lørdag å vise dronningmoren den siste ære, ved kisten i Westminster Hall i London. Den populære 101-åringen døde forrige lørdag og blir gravlagt tirsdag. (Foto: AP/SCANPIX)