For David Ben Yehuda var det ikke et spørsmål: Han måtte komme for å se med egne øyne åstedet for gisselaksjonen på den jødiske butikken Hypercasher.

— Min egen kone går på nøyaktig samme type supermarked. I går var det fredag. Alle kundene skulle handle inn til sabbaten, sier Ben Yehuda.

- Stor utrygghet

Det er et døgn siden politiet stormet butikken. Da hadde Amedy Coulibaly holdt gisler inne på supermarkedet i flere timer. Fire personer ble drept før politiet gikk inn. Coulibaly døde i politiaksjonen.

SAMMEN I SORG: Lørdag kveld har mange tusen mennesker samlet seg ved åstedet.
ØYVIND LEFDAL EIDSVIK

Den store synagogen i Paris holdt stengt under gisselaksjonen fredag, og holdt stengt også på sabatten lørdag. Det har ikke skjedd siden annen verdenskrig, ifølge France Television.— Alle medlemmer av vårt samfunn kjenner på en stor utrygghet, sier Jean-François Strouf i organisasjonen Avenir du judaïsme til La Croix.

Antallet franske jøder som emigrerer til Israel har økt kraftig de siste årene. David Ben Yehuda blir, i alle fall ikke nå, ikke del av statistikken.

— En del av befolkningen respekterer ikke de franske verdiene. Når noen dreper jøder, er det opplagt svakheter ved republikken. Men jeg tror fortsatt det er plass til meg her. Jeg tror det, sier han.

En liten bønn

Ved åstedet kommer stadig mange mennesker innom med blomster og lys. Det er helt mørkt ved supermarkedet 20 meter unna. En H på butikkskiltet henger på halv åtte etter politiaksjonen.

En av dem som kommer innom, er Suzanne Greisman. For tre generasjoner siden kom familien hennes fra Russland til Frankrike.

BLOMSTER: Franske Suzanne Greisman er jøde. Derfor syntes hun at hun måtte komme lørdag ettermidag for å legge ned blomster ved åstedet. Fire personer ble drept i gisselaksjonen.
HÅVARD BJELLAND

Vel fremme ba hun en liten bønn.

— Jeg er jøde, selv om jeg ikke praktiserer kosher. Derfor er jeg her i dag, sier Greisman.

På fredag, inne i butikklokalet, snakket gisseltakeren til sine gisler om hvorfor han handlet som han gjorde.

Marseillaisen i øsende regn

Et telefonrør som ikke ble lagt skikkelig på etter oppringingen deres, gjorde at radiokanalen RTL fikk med seg noe av det Coulibaly sa til gislene:

«Jeg vil fortelle dere, det er snart over. Flere folk som meg vil komme til. Det er flere og flere av oss. Så, de skal stoppe angrepene på Den islamske stat. De skal stoppe å forby slørene til våre kvinner. De skal stoppe å fengsle våre brødre for ingenting», sa Coulibaly ifølge kanalen.

Timer etter var han død. Til sammen ble 17 drept av Coulibaly og Kouachi-brødrene, som er antatt å ha stått bak massakren ved redaksjonslokalet til Charlie Hebdo.

Klokken 18 lørdag kveld markerte det jødiske samfunnet terroraksjonen utenfor Hypercasher, der blant annet Paris’ borgermester Anne Hidalgo deltok. I øsende regn sang de Marseillaisen, Frankrikes nasjonalsang.