Tel Aviv 21. november

Jeg var på vei til universitetet for å spise lunsj med min israelske fadder. Bussturen tar 50 minutter og det hender jeg døser litt av underveis. Plutselig ble jeg rykket ut av dvalen av lyden av sirener, men denne gangen var det fra ambulanser, ikke luftvernsirene.

Tre ambulanser og en brannbil passerte i full fart i det andre kjørefeltet, og jeg lurte på hva i alle dager som hadde skjedd. Jeg tenkte de kanskje var på vei mot stedet der en rakett hadde truffet, men tenkte samtidig at det måtte være et stykke unna, siden luftsirenen ikke hadde gått av i Tel Aviv. Eller kanskje det var noe så vanlig som en trafikkulykke?

Absurd nok, selv om jeg skrev om trusselen om selvmordsbombing på busser for to dager siden og om mulig fare for bussbombe senest i går, falt det meg faktisk ikke inn at det var det som hadde skjedd.

— Har du tatt buss hit? Det var det første fadderen min sa da vi møttes, og så sa han at han hadde fått meldinger fra venner om at det hadde vært en eksplosjon på en buss øst i byen. Etter en slik nyhet var det umulig å bare spise lunsjen uten å først sjekke nyhetene for å se hva som hadde skjedd og hvor, og hvor mange som hadde blitt skadet og eventuelt drept. Hell i uhell, viste det seg at det ikke hadde vært selvmordsbombe, men en bombe som var plassert på eller i nærheten av bussen. Eksplosjonen krevde ikke menneskeliv, men skadet 21 stykker.

Denne gangen.

For noen dager siden skrev jeg at rakettangrep ikke er det skumleste, for vi har både rakettskjoldet Iron Dome som beskytter oss og bomberom å skjule oss i når luftsirenen varsler om angrep. Men det er ingen og ingenting som advarer om bombeangrep på busser.

Løsningen blir dermed å unngå å ta buss i tiden fremover.

Universitetet har tilbudt oss å bo på studenthyblene som er i nærheten av universitetet, slik at vi slipper å reise i sentrum de neste dagene. Jeg tror imidlertid at jeg kommer til å takke nei til det, vil heller være hjemme hvor det er trygt og kjent. Dessuten har vi bare en forelesning i morgen, og så er det fri fra fredag, lørdag og søndag.

For å komme til universitetet er alternativene å enten ta taxi eller sherut, som er en minibuss som kan sammenlignes med taxibuss. Det var mange av studiekameratene mine som ikke kom til dagens forelesning, og de som dukket opp hadde alle tatt taxi til universitetet.

Før forelesningen kom han som er ansvarlig for masterprogrammet for å gi oss informasjon om det som skjedde. Han sa han ikke syntes det var overraskende at Hamas hadde gjennomført et bombeangrep, men at det selvsagt var bekymringsfullt og viser at vi må være forsiktige og unngå offentlig transport fremover. Videre mente han at Hamas gjorde dette som en måte å presse Israel på, siden de ikke gikk med på våpenhvileavtale i går og rakettskjoldet viser seg å beskytte overraskende godt mot rakettangrep.

Heldigvis syntes han å tro at en våpenhvile vil finne sted snart. Selv håper jeg på det beste, men frykter dessverre det verste.