Massachusetts velger tirsdag en ny senator. Valget er helt avgjørende for Demokratene og kan få konsekvenser for Obamas reformplaner.

Avstemningen bestemmer hvem som skal fylle avdøde Ted Kennedys plass i Senatet. Demokratene har ansett plassen som sikker, men valget kan ende i en overraskende seier til republikanske Scott Brown mot demokratiske Martha Coakley.

Flere meningsmålinger har nemlig skapt usikkerhet i den demokratiske leiren. En måling i helgen ga Brown 51 prosent av stemmene og Coakley bare 46 prosent. En annen måling antyder at løpet blir jevnt.

Mange av tiltakene våre faller på én stemme i Senatet. Det er derfor motstanderne av forandring og fremskritt pøser inn penger her. Barack Obama

Nødvendig flertall Dersom Brown vinner plassen, vil det ødelegge Demokratenes mulighet til å sette til side Republikanernes motstand mot helsereform og andre Obama-planer i Senatet.

For med 60 stemmer i Senatet er Demokratene i stand til å hindre republikansk uthalingstaktikk og presse gjennom vedtak. Med bare 59 stemmer trenger de støtte fra republikanske representanter.

Søndag deltok Obama i valgkampen i Boston, noe analytikere ser som et tegn på at han er nervøs for utfallet. Bare ett år etter at alt så ut til å gå Obamas og Demokratenes vei, ser Republikanerne nå en mulighet til å komme tilbake.

— Mange av tiltakene våre faller på én stemme i Senatet. Det er derfor motstanderne av forandring og fremskritt pøser inn penger her, sa Obama i Boston.

Helsereform Det er spesielt helsereformen Demokratene nå er nervøs for. Reformen skal være nesten klar til vedtak, men dersom den viktige 60. stemmen ikke lenger finnes i Senatet, kan reformen falle.

Massachusetts er en demokratisk høyborg, og tre ganger så mange av innbyggerne i delstaten er registrert demokrater som republikanere. Men Brown ser ut til å sanke mange stemmer blant de partiløse.

Til demokratenes store bekymring sanker han også stemmer blant dem som stemte på Obama i presidentvalget.

Dersom Brown vinner, vil Republikanerne se på valget i delstaten «som et barometer på stormen som kommer for Demokratene i hele landet denne høsten», understreker den republikanske strategen Bradley Blakeman.